Η διαδικασία της μάθησης του διαβάσματος στο παιδί μοιάζει με την εκπαίδευση για τουαλέτα. Παίρνει χρόνο και μπορεί να δείξει αδιαφορία ή άρνηση. Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις παιδιών που τα καταφέρνουν με την πρώτη, Μην αφήσετε κάτι τέτοιο να σας στρεσάρει. Δεν έχει σημασία αν το παιδί μαθαίνει να διαβάζει στην αρχή του νηπιαγωγείου ή στο τέλος της πρώτης δημοτικού. Αφήστε το δάσκαλο του παιδιού να ασχοληθεί με αυτό και εσείς ασχοληθείτε με αυτά που πρέπει να κάνετε σαν γονείς.
Δημιουργήστε το σωστό κλίμα. Κάντε το παιδί να ενδιαφερθεί περισσότερο με κουστούμια και ρούχα και φτιάξτε χαρακτήρες βιβλίων. Επιλέξτε βιβλία με διαλόγους για να παίξετε ρόλους και δείξτε ενθουσιασμό με αυτό που κάνετε.
Φτιάξτε τις δικές σας ιστορίες. Κάποια παιδιά νιώθουν πίεση όταν βλέπουν μόνο λέξεις και πρέπει να τις διαβάσουν. Αντ’αυτού, επιλέξτε περισσότερες εικόνες και ζητήστε του να φτιάξει μία ιστορία μέσα από αυτές. Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνετε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του.
Βρείτε τα ενδιαφέροντά του και ανακαλύψτε αντίστοιχα βιβλία. Μην επιβάλλετε στο παιδί αυτά που αρέσουν σε εσάς ή σας έχουν συμβουλεύσει. Ακολουθήστε τα δικά του γούστα και ρυθμό.
Σας αρέσει να ακούτε το παιδί σας να διαβάζει ένα βιβλίο για πρώτη φορά και ίσως να θέλετε να το ενθαρρύνετε να προχωρήσει κι άλλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να το πιέσετε να περάσει σε πιο δύσκολο επίπεδο. Αν δεν είστε σίγουρη για το ποιο είναι το επίπεδο του παιδιού, ανοίξτε τυχαία μία σελίδα από ένα βιβλίο και προτρέψτε το παιδί να διαβάσει. Αν βλέπετε ότι δυσκολεύεται πολύ, σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλο.
Μην εγκαταλείπετε. Ακόμα και αν βλέπετε ότι αρνείται να διαβάσει, μην το βάζετε κάτω. Συνεχίστε να του διαβάζετε παραμύθια ή βιβλία το βράδυ γιατί έτσι συμβάλετε στην ενίσχυση του λεξιλογίου του.