Όταν το μικρό παιδί μαθαίνει τη δύναμη της γλώσσας, μπορεί να χρησιμοποιήσει λέξεις που ξέρει ότι είναι κακές, αλλά το κάνει για να τραβήξει την προσοχή σας. Το θέμα όμως δεν είναι τόσο ότι μπαίνει στη διαδικασία να το κάνει, εφόσον είναι μία κλασική αναπτυξιακή φάση αυτής της ηλικίας. Το θέμα είναι πώς θα το διαχειριστείτε εσείς.

 

  1. Μην γελάτε. Μπορεί να σας ακουστεί αστείο στην αρχή να ακούτε τέτοιο λεξιλόγιο από το νήπιο, αλλά αν γελάσετε, απλώς ενθαρρύνετε αυτήν τη συμπεριφορά. Προσέξτε επίσης να μην πείτε αυτό που έγινε σε κάποιον άλλο, ενώ σας ακούει το παιδί.
  2. Μην υπερβάλετε στην αντίδρασή σας. Αν δείξετε σοκαρισμένη ή αηδιασμένη, δείχνετε στο παιδί ότι αυτή η λέξη έχει τεράστια δύναμη και το κάνετε να θέλει να το επαναλάβει.
  3. Αγνοήστε το πρώτο συμβάν. Είναι πολύ πιθανό για το παιδί να μην κατάλαβε καν τι είναι αυτό που είπε και απλά να επαναλαμβάνει κάτι που άκουσε στο σχολείο, την τηλεόραση ή από εσάς. Μην δώσετε σημασία και περιμένετε να δείτε αν θα ξαναγίνει.
  4. Υπενθυμίστε στο παιδί τους κανόνες. Αν το κάνει επαναλαμβανόμενα απλώς πείτε του ότι αυτό δεν επιτρέπεται στη δική σας οικογένεια.
  5. Δώστε το καλό παράδειγμα. Αν βρίζετε πολύ και συχνά, μην περιμένετε από το παιδί να λειτουργεί πολύ διαφορετικά. Ο πρώτος δάσκαλός του, ακόμα και σε λεξιλογικό επίπεδο, είστε εσείς.