Μωρά έως 18 μηνών

Τα μωρά κοιμούνται περίπου 12 με 13 ώρες καθημερινά. Μετά τους 6 μήνες, ο ύπνος μειώνεται στις 11 με 12 ώρες αν και κάθε παιδί έχει το δικό του ταπεραμέντο. Άλλα κοιμούνται περισσότερο και άλλα λιγότερο. Το ζητούμενο είναι να έχετε πρόγραμμα και να τους μάθετε πώς να ηρεμούν μόνα τους. Το κλασικό πρόβλημα των μωρών είναι ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν όλη τη νύχτα. Δεν μιλάμε φυσικά για 7 ή 8 ώρες. Η ρεαλιστική προσδοκία είναι 5 με 6 ώρες. Θεωρητικά, είναι κάτι που μπορεί να καταφέρει μετά τους 3 ή 4 μήνες, αν υποθέσουμε ότι δεν πεινάει, δεν είναι άρρωστο και δεν έχει βραχεί.

Η αλήθεια είναι όμως ότι πρέπει να ξεκινήσετε από νωρίς μία ρουτίνα ύπνου και να μην βιαστείτε να το πάρετε αγκαλιά για να το ανακουφίσετε. Καλός ύπνος θεωρείται αυτός όπου βάζουμε το παιδί για ύπνο ενώ είναι ακόμα ξύπνιο και κοιμάται από μόνο του. Άπαξ και μάθει να το κάνει, μπορεί να ξανακοιμάται μόνο του όταν ξυπνά μέσα στη νύχτα. Αν το κουνάτε ρυθμικά μέχρι να κοιμηθεί, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να κοιμάται αλλιώς. Μπορείτε να το μειώσετε σταδιακά κάνοντάς το όλο και λιγότερο.

Βοηθά απλώς το να είστε δίπλα του όταν είναι αναστατωμένο καθησυχάζοντάς το με τη φωνή σας. Σιγά σιγά απομακρυνθείτε από την κούνια μέχρι να βγείτε εντελώς και να αποκοιμηθεί.

 

Παιδιά από 18 μηνών έως 2μιση ετών

Σε αυτήν την ηλικία, εξερευνά τον κόσμο και ανακαλύπτει την αίσθηση της ανεξαρτησίας. Αυτό όμως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον ύπνο γιατί νιώθει τόσο ενθουσιασμό που θέλει να σηκωθεί. Αν το κάνει και περιφέρεται μέσα στο σπίτι ή έρχεται στο δωμάτιό σας, συνοδεύστε το παιδί με ηρεμία στο κρεβάτι του και δώστε του λίγη προσοχή μέχρι να ξαπλώσει.