Όπως είναι φυσικό, τα μικρά παιδιά χρειάζονται πολλή ενθάρρυνση όταν μαθαίνουν να μπουσουλάνε, να πετούν μία μπάλα ή να σχεδιάζουν έναν κύκλο. Αν συνηθίσει όμως σε συνεχή κομπλιμέντα, μπορεί να δυσκολευτεί να καταλάβει πότε αξίζει πράγματα να γιορτάσει τα επιτεύγματά του. Θα καταλάβει επίσης πότε υπερβάλετε και μπορεί να αρχίσει να σας αγνοεί. Μην το επιβραβεύετε όταν κάνει κάτι που οφείλει να κάνει, όπως είναι το βούρτσισμα των δοντιών

Μην σώζετε το παιδί. Είναι πολύ φυσικό να θέλετε να προστατεύσετε το παιδί από τραυματισμούς ή από το να κάνει λάθη, αλλά όταν παρεμβαίνετε, δεν του κάνετε κανένα καλό. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι είναι οκ να αποτυγχάνουν και ότι είναι εντάξει να στενοχωριούνται και να θυμώνουν. Βοηθά το να βλέπει ότι και εσείς κάνετε λάθη και δεν τα καταφέρνετε πάντα.

Επιτρέψτε του να πάρει αποφάσεις. Όταν του δίνετε τη δυνατότητα να επιλέγει από πολύ νωρίς, δημιουργείτε έναν άνθρωπο με αυτοπεποίθηση που εμπιστεύεται την κρίση του. Μην του δίνετε πολλές επιλογές γιατί δεν θα μπορέσει να το διαχειριστεί.

Κάντε focus στο μισογεμάτο ποτήρι. Αν νιώθει μεγάλη απογοήτευση, βοηθήστε το να γίνει λίγο πιο αισιόδοξο. Βάλτε το στη διαδικασία να σκεφτεί πώς μπορεί να βελτιώσει μία κατάσταση αλλά μην πάρετε την απόφαση για λογαριασμό του. Αφήστε να το κάνει στο δικό του ρυθμό.

Βρείτε τρόπους για να βοηθά τους άλλους. Δώστε του τα εφόδια να σας βοηθήσει στο σπίτι με δικές του ιδέες ή στο σχολείο για τα άλλα παιδιά. Το κάνετε να νιώθει χρήσιμο, δημιουργικό και χαίρεται που μπορεί να προσφέρει.

Βρείτε αφορμές να περνά χρόνο με ενήλικες. Είναι πολύ σημαντικό να έχει φίλους στην ηλικία του αλλά οι ενήλικες διευρύνουν τους ορίζοντές του και του δίνει διαφορετικούς τρόπους να σκέφτεται. Έρευνες δείχνουν ότι μία στενή σχέση με κάποιον ενήλικο ((δάσκαλο, θείο, νταντά ή φίλο γονέα) κάνει τα παιδιά πιο ανθεκτικά.