Δύο στα τρία παιδιά έχουν, οπότε είναι πολύ πιθανό να προκύψει και στο δικό σας παιδί κάποια στιγμή. Οι φανταστικοί φίλοι προκύπτουν από υγιείς και ζωηρές φαντασίες. Τους δίνεται έτσι ο τρόπος να εκφράσουν αυτά που νιώθουν και να εξασκήσουν τις κοινωνικές δεξιότητες μέσα από το παιχνίδι με ένα φανταστικό φίλο.

Τι είναι οι φανταστικοί φίλοι;

Ανήκουν στη φαντασία του παιδιού ώστε να κάνουν ότι παίζουν με κάποιο. Έρχονται σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη. Μπορεί να βασίζονται σε κάποιον που ήδη γνωρίζουν, σε έναν ήρωα βιβλίου ή ακόμα και σε ένα μαλακό παιχνίδι της κατοχής τους. Ή μπορεί απλά να είναι δημιουργήματα φαντασίας. Έρχονται, φεύγουν, εξαφανίζονται και ίσως βρίσκονται σταθερά σε κάποιο σημείο, όπως είναι το τραπέζι της κουζίνας.

Πότε εμφανίζονται και για πόσο μένουν; Συνήθως εμφανίζονται όταν το παιδί είναι περίπου 2μιση χρονών. Τα παιδιά παύουν να έχουν φανταστικό φίλου, φίλους ή ολόκληρη οικογένεια όταν είναι έτοιμα. Συνήθως μένουν για μερικούς μήνες αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις με παιδιά που διατήρησαν φανταστικές φίλες μέχρι και 3 χρόνια.

Γιατί έχουν φανταστικούς φίλους;

Γιατί είναι κάποιος που ακούει και υποστηρίζει το παιδί, παίζει μαζί του, μπορεί να κάνει αυτά που το ίδιο δεν μπορεί, είναι ιδιαίτερος και ανήκει μόνο στο παιδί σας και κυρίως δεν το κρίνει ούτε το κατηγορεί για κάτι. Το παιδί αποφασίζει για το τι θα πει ή θα κάνει ο φανταστικός του φίλος και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος ύπαρξής του.

Επίσης, αυτή η σχέση σας βοηθά στο να μάθετε πολλά πράγματα για το παιδί σας. Τον τρόπο που επικοινωνεί, παίζει, αλληλεπιδρά αλλά και το εύρος της φαντασίας και της δημιουργικότητάς του. Αυτά τα παιδιά είναι πιο κοινωνικά, λιγότερο ντροπαλά και δείχνουν υψηλή ενσυναίσθηση, πράγμα που συνεχίζουν να κάνουν και στην ενήλικη ζωή τους.

Πώς θα διαχειριστείτε τα προβλήματα που προκύπτουν

Όταν πρέπει να κάνετε πράγματα για το φανταστικό φίλο του. Όπως το να κρατάτε ανοιχτές τις πόρτες, να ετοιμάζετε ένα σνακ ή να στρώνετε το κρεβάτι του. Αντί να το κάνετε εσείς, ενθαρρύνετε το παιδί να τα κάνει. Από τη μία αποδέχεστε την ύπαρξη του φανταστικού φίλου αλλά από την άλλη αναπτύσσετε τις ικανότητες και τις ευθύνες του.

Όταν μιλάει μέσω του φίλου του. Μπορεί να γίνει πολύ εκνευριστικό όταν ακούτε συνέχεια ‘πρέπει να ρωτήσω τον Μαξ πρώτα αλλά η σωστή αντιμετώπιση είναι να του πείτε ‘προτιμώ να ακούσω τη δική σου γνώμη που με ενδιαφέρει περισσότερο και όχι του Μαξ’.

Όταν ρίχνουν το φταίξιμο των δικών τους πράξεων στο φανταστικό φίλο. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να του εξηγήσετε ότι δεν είναι δυνατόν να το έκανε ο Μαξ και να του μιλήσετε για τις συνέπειες. Μία τέτοια είναι ότι πρέπει να μαζέψει τη ζημιά που έκανε.

Απευθυνθείτε στο γιατρό σας αν ανησυχείτε για το παιδί και θεωρείτε ότι είναι προϊόν τραυματικού γεγονότος.