Ο ύπνος είναι απαραίτητος σε όλες τις ηλικίες. Κι ενώ πιστεύετε ότι μόνο οι ενήλικες δυσκολεύονται να κοιμηθούν και αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας, αποδεικνύεται ότι και τα παιδιά ίσως να μην κοιμούνται όσο θα έπρεπε. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται 12έως 16 ώρες (συμπεριλαμβάνονται και οι σύντομοι υπνάκοι), τα μωρά από 1 έως 2 ετών χρειάζονται 11 έως 14 ώρες (μαζί με τους υπνάκους), τα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών κοιμούνται 10 με 13 ώρες . από 6 έως 12 ετών κοιμούνται 9 με 12 ώρες και οι έφηβοι χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες.

Ειδικότερα, τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο χρειάζονται ακόμα περισσότερο τον ποιοτικό ύπνο. Αν δεν κοιμούνται όσο πρέπει, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και κινδυνεύουν από μεταδοτικές ασθένειες στο σχολείο. Άλλες αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με την αϋπνία είναι η παχυσαρκία, οι αλλαγές στη διάθεση και η δυσκολία στη συγκέντρωση ή τη μάθηση.

 

Σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί δεν κοιμάται

  1. Δυσκολεύεται να ξυπνήσει το πρωί
  2. Παρουσιάζει συμπεριφορά με ένταση και νεύρα
  3. Έχει πολλές αλλαγές στη διάθεσή του
  4. Είναι υπερενεργητικό
  5. Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στο σχολείο
  6. Δεν μπορεί να μείνει ξύπνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Το πρώτο βήμα είναι να φτιάξετε σιγά σιγά τη ρουτίνα του ύπνο του για να μπει σε ένα πρόγραμμα και να κοιμάται επαρκώς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πάμε να δούμε μερικά tips που βοηθούν το παιδί: μαζέψτε το δωμάτιο ώστε να είναι καθαρό, όχι πολύ φορτωμένο και να αποπνέει ένα ήρεμο περιβάλλον. Κάντε στο παιδί ένα ζεστό μπάνιο που το χαλαρώνει και το προετοιμάζει για ύπνο. Χαμηλώστε πολύ τα φώτα και βάλτε χαμηλά απαλή μουσική για να δημιουργήσετε τις ιδανικές συνθήκες. Βάλτε δίπλα του το αγαπημένο αρκουδάκι και αν είναι μεγαλύτερο, διαβάστε ένα παραμύθι ή συζητήστε για το πώς πήγε η μέρα του.

Επειδή πολλές φορές οι λόγοι μπορεί να είναι ψυχολογικοί, αν δείτε ότι το πρόβλημα διαρκεί πολύ, καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να σας βοηθήσει.