Ίσως να μην το έχετε σκεφτεί και πολύ μέχρι σήμερα γιατί είναι άλλα τα θέματα που σας προβληματίζουν σε σχέση με τα παιδιά. Παρόλα αυτά, οι έρευνες δείχνουν ότι το 9% των παιδιών δεν έχουν καθόλου βιταμίνη D, ενώ το 61% έχει ανεπαρκή επίπεδα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι χωρίς βιταμίνη D, τα παιδιά δεν δημιουργούν γερά κόκαλα με αποτέλεσμα να έχουν χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα και πόνους στο σώμα. Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης έχει επίσης συνδεθεί με καρδιακά νοσήματα, καρκίνο, κατάθλιψη, διαβήτη και διάφορα αυτοάνοσα. Αν ανησυχείτε για την έλλειψη βιταμίνης D του παιδιού, δείτε τα σημάδια που εγείρουν ανησυχίες.

Πόνοι στην πλάτη. Η σκελετική δομή αποδυναμώνεται, με αποτέλεσμα να έχει πολλούς πόνους στην πλάτη.

Έντονος ιδρώτας στο κεφάλι. Αυτό μπορεί να είναι μία ένδειξη για φλεγμονή στα οστά του κρανίου.

Σκελετική δυσμορφία. Η έλλειψη της βιταμίνης κάνει τα κόκαλα πιο εύθραυστα με αποτέλεσμα να βλέπετε σπονδυλική στήλη με ‘καμπύλη’, χοντρούς καρπούς και αστραγάλους, δυσμορφία στο κρανίο και προβλήματα στη λεκάνη.

Προβλήματα στα δόντια με τρύπες και συχνή ανάγκη για σφράγισμα.

Μικρό ύψος. Ακριβώς επειδή τους λείπει ασβέστιο και τα κόκαλα δεν αναπτύσσονται όπως θα έπρεπε, τα παιδιά τείνουν να είναι πιο κοντά σε σχέση με τους συνομήλικούς τους.

Έχει αναπνευστικά προβλήματα και αρπάζει πολύ γρήγορα κρύωμα ή γρίπη.

Σκούρο δέρμα. Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, οι άνθρωποι με σκούρα επιδερμίδα χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D επειδή διαθέτουν περισσότερη μελανίνη. Για να είστε ήσυχοι, κάντε μία εξέταση αίματος για να δείτε τα επίπεδα της βιταμίνης D.

Ευτυχώς είναι πολύ εύκολο να ενισχύσετε την πρόσληψη βιταμίνης D, ακολουθώντας απλά και μικρά βήματα. Θα βρείτε συμπληρώματα σιδήρου κατόπιν συμβουλής του γιατρού ενώ μπορείτε να εφαρμόσετε το σημαντικότερο κανόνα. Μην φοβάστε τόσο πολύ τον ήλιο και βγάλτε βόλτα το παιδί από 5 έως 30 λεπτά, 2 φορές τη βδομάδα και χωρίς αντηλιακό. Αν δεν διαθέτει κάποιο σοβαρό πρόβλημα φωτοευαισθησίας, είναι απαραίτητο να εκτίθεται στον ήλιο.

Και η διατροφή βοηθά. Πολλά δημητριακά για πρωινό και χυμοί διαθέτουν έξτρα βιταμίνη D, ενώ κάποια ψάρια όπως ο σολομός προτείνονται γι αυτόν ακριβώς το λόγο. Η μεγαλύτερη πηγή βιταμίνης όμως για τα παιδιά είναι διαχρονικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα.