Έχουμε διαβάσει αμέτρητες έρευνες για το πόσο επιβλαβής είναι η τηλεόραση για τα παιδιά και πόσο πρέπει να προσέχουν οι γονείς. Παρόλα αυτά, πάντα υπάρχουν τρόποι να την χρησιμοποιείτε με μέτρο, να αποφεύγετε τους κινδύνους και να κάνετε χρήση προς όφελος του παιδιού.

Μην περιμένετε ότι το παιδί μαθαίνει από την τηλεόραση. Οι ερευνητές συμφωνούν στο ότι για τα παιδιά κάτω των 2 ετών, η τηλεόραση δεν έχει κάποια εκπαιδευτική αξία. Η εγκεφαλική του ανάπτυξη συμβαίνει σε άμεση ανταπόκριση στα εξωτερικά ερεθίσματα, μέσα από τα βιώματα της πραγματικής ζωής.

Μην ταΐζετε τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση. Δεν είναι τόσο ότι αντικαθιστάτε την άσκηση με την καθιστική ζωή, όσο με το ότι συνδυάζουν την τηλεόραση με το φαγητό και επηρεάζονται από τις διαφημίσεις και το marketing. Συχνά πέφτουμε στην παγίδα ως γονείς, γιατί έτσι δωροδοκούμε ένα επιλεκτικό παιδί που μάλλον δεν καταλαβαίνει τι τρώει εκείνη τη στιγμή.

Κλείστε την τηλεόραση όταν τελειώσει το πρόγραμμα που θέλετε να δείτε. Βάλτε χρονοδιάγραμμα στο πόση ώρα παρακολουθείτε τηλεόραση σαν οικογένεια. Το κλειδί είναι η ισορροπία. Δεν θέλετε να στερήσετε από το παιδί σας την αγαπημένη παιδική εκπομπή του, αλλά ούτε και να του τρώει χρόνο από δημιουργικές και σωματικές δραστηριότητες.

Διαλέξτε προσεκτικά τα προγράμματα. Μετά τα 2 ή 3 έτη, η σωστή τηλεόραση μπορεί να γίνει επιμορφωτική για ένα παιδί. Αν δεν παρακολουθεί πολλές ώρες, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Μπορείτε να δείτε μαζί εκπαιδευτικά παιδικά προγράμματα που κάνουν ερωτήσεις, πατάτε παύση και απαντάτε μαζί. Θα πρέπει να τα ελέγχετε για βία και ερωτικές σκηνές αλλά και να φροντίσετε να επιλέξετε πράγματα που εξάπτουν το ενδιαφέρον και τη φαντασία του.