Τα παιδιά δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι το σίδερο, ένας μεταλλικός αγωγός ή το μάτι της κουζίνας καίνε. Επομένως, η συνεχής επίβλεψή τους είναι ο μόνος τρόπος για να προλάβετε τα εγκαύματα και τα μικροατυχήματα, ειδικά κοντά σε φούρνους, βραστήρες, φούρνους μικροκυμάτων και αντίστοιχες συσκευές. Πώς θα πάρετε τα σωστά μέτρα προφύλαξης για εγκαύματα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού;

 

Κουζίνα

Αποφύγετε να έχετε μαζί τα παιδιά στην κουζίνα ενώ μαγειρεύετε, διαφορετικά χρειάζεται 100% επίβλεψη όταν χειρίζεστε τηγάνια, τοστιέρες και κατσαρόλες.

Μην κάνετε την κουζίνα, παιχνιδότοπο του παιδιού. Είναι το πλέον ακατάλληλο μέρος για να είναι ασφαλές.

Επιλέξτε πρώτα τα μάτια που βρίσκονται πίσω πίσω και τοποθετήστε έτσι ώστε τα χερούλια να μην είναι κοντά στο μπροστινό μέρος.

Σιγουρευτείτε ότι οι πρίζες είναι μακριά από το παιδί και δεν μπορεί να τις φτάσει.

 

Σαλόνι

Βάλτε όσα περισσότερα προστατευτικά μπορείτε γύρω από τη φωτιά στο τζάκι, τις σόμπες και οπουδήποτε θεωρείτε ότι το παιδί θα αποτραπεί από το να πλησιάσει.

Μην σιδερώνετε ενώ τα παιδιά είναι στο σαλόνι γιατί αυτό θα σας προκαλέσει άγχος και εκνευρισμό.

Αντί για τραπεζομάντιλα, επιλέξτε τα σουπλά που είναι ατομικά και δεν είναι τόσο εύκολο να τραβηχτούν και να πέσουν πάνω του.

 

Κρεβατοκάμαρες

Αγοράστε στο παιχνίδι ρούχα ύπνου που να έχουν την ένδειξη ‘χαμηλού κινδύνου για φωτιά’.

Κρατήστε μακριά λάμπες και πορτατίφ μέχρι το παιδί να φτάσει σε ηλικία αντίληψης της θερμοκρασίας.

Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές κουβέρτες. Αν το παιδί ουρήσει κατά τη διάρκεια του ύπνου, υπάρχει ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Όταν ξαπλώνει για ύπνο, χαμηλώστε τη θερμοκρασία δωματίου εφόσον ακόμα δεν είναι σε θέση να ξεσκεπάζεται όταν ζεσταίνεται.

 

Γενικά

Δεν πίνουμε ποτέ καυτά ροφήματα όταν ταΐζουμε το παιδί. Αν όμως το κάνουμε, καλό είναι να πίνουμε όταν το βάζουμε στην κούνια, να το καλύπτουμε από πάνω όταν τελειώνουμε και να το τοποθετούμε στο κέντρο του τραπεζιού.

Κατεβάζουμε το θερμοστάτη και κλείνουμε το θερμοσίφωνο όταν δεν το χρειαζόμαστε.

Δεν αφήνουμε ποτέ ένα παιδί μόνο όταν στο χώρο υπάρχουν τζάκι, κεριά και γκάζι.

Δεν καπνίζουμε μπροστά στο παιδί και φυσικά δεν αφήνουμε κοντά του σπίρτα και αναπτήρες. Εκτός του ότι είναι επικίνδυνα στα χέρια των παιδιών, είναι κλασικοί τρόποι πρόκλησης πυρκαγιάς.

 

Εξωτερικοί χώροι

Μαγειρική έξω. Τα κάρβουνα, το μπάρμπεκιου και οι φωτιές στις κατασκηνώσεις χρειάζονται προσοχή αν υπάρχουν παιδιά κοντά γι αυτό και πρέπει να έχουμε πάντα πολύ νερό μαζί σε περίπτωση που πρέπει να σβήσετε άμεσα τη φωτιά.

Μακριά από εξατμίσεις αυτοκινήτων που μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα.

Τσεκάρετε τις ζώνες ασφαλείας που ίσως έχουν υπερθερμανθεί λόγω ήλιου.

Το ίδιο ισχύει και για τις μεταλλικές επιφάνειες όπως είναι η τσουλήθρα και οι κούνιες στην παιδική χαρά