Όλοι προσπαθούμε να ανακαλύψουμε ποια διατροφή είναι η καταλληλότερη για εμάς και είναι απόλυτα σεβαστό όταν είμαστε ενήλικες και μπορούμε να αποφασίζουμε για τον εαυτό μας. Είναι όμως οκ να επιβάλλουμε τον τρόπο διατροφής και στα παιδιά μας, ειδικά όταν κόβουμε το κρέας ή τη γλουτένη; Αν σκοπεύουμε να εντάξουμε όλη την οικογένεια σε έναν τρόπο διατροφής, θα πρέπει πρώτα να λάβουμε υπόψη τα παρακάτω:

  • Προσέχουμε τυχόν σημάδια εκνευρισμού στο παιδί που προκαλούνται από τη διατροφή. Αν παθαίνει εμμονή με απαγορευμένες τροφές ή κρύβει φαγητά, τότε είναι ώρα να αλλάξετε τους κανόνες και να δείξετε μεγαλύτερη ελαστικότητα.
  • Αποφεύγουμε την ακραία γλώσσα και τους χαρακτηρισμούς όταν μιλάμε για οποιοδήποτε φαγητό. Λέξεις όπως ‘δηλητήριο’, ‘επικίνδυνο’ ή ‘παχυντικό’ δημιουργούν αρνητικούς συνειρμούς για το παιδί.
  • Δώστε στο παιδί την επιλογή. Ανάλογα με την ηλικία του, δώστε του τη δυνατότητα να αποφασίσει για το αν θέλει ή όχι να τρώει όπως εσείς και τι σκέψεις κάνει πάνω στο θέμα.
  • Επιτρέψτε στο παιδί να σας μιλήσει για το πώς νιώθει για τις τροφές. Αν υπάρχουν θέματα υγείας που του απαγορεύουν να φάει ορισμένες τροφές, μείνετε συνεπείς στις οδηγίες του γιατρού. Σε διαφορετική περίπτωση, αφήστε το να πειραματιστεί και να καταλάβει από μόνο του ότι δεν γίνεται να τρώμε πολλά γλυκά μέσα στην ημέρα γιατί αυτό προκαλεί στομαχόπονο.