Οι μοντέρνοι γονείς κανονίζουν ραντεβού για παιχνίδι στο σπίτι κάποιου εκ των παιδιών ώστε να κοινωνικοποιούνται, να έρχονται πιο κοντά, να παίζουν και όλα αυτά να γίνονται σε πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Ποια είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τους γονείς πριν οργανώσουν μία ανάλογη δραστηριότητα στο σπίτι τους;

Πρέπει να οργανώνω ραντεβού για παιχνίδι στο σπίτι; Αν είστε εσείς η οικοδέσποινα, αυτό μπορεί να σας προκαλέσει πίεση αλλά να κάνει και το παιδί να νιώθει αμήχανα. Αν το συγκρίνετε με τα άλλα παιδιά που ίσως είναι πιο δημοφιλή, κάνετε λάθος. Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό και μπορεί να θέλει να συναντά φίλους για παιχνίδι πιο σπάνια.

Να αφήσω απλώς το παιδί σε άλλο σπίτι ή να μείνω; Υπάρχουν γονείς που το βλέπουν και οι ίδιοι ως ευκαιρία για κοινωνικοποίηση, ενώ άλλοι ανακουφίζονται που θα βρουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους. Μιλήστε με τους οικοδεσπότες ώστε να ξέρετε πώς θα το χειριστείτε, πόση ώρα θα μείνει και τι θα κάνει. Αποφύγετε να αφήσετε το παιδί σε ξένο σπίτι όταν είναι κάτω των 5 ετών, εκτός αν είστε και εσείς εκεί, γιατί μπορεί να έχει φόβο αποχωρισμού και να μην είναι έτοιμο να το κάνει.

Πόσο αυστηρή να είμαι ως οικοδέσποινα; Το ιδανικό είναι να σα έχετε συμφωνήσει εκ των προτέρων με τους άλλους γονείς για το πώς θα διαχειριστείτε τυχόν κρίσεις, τσακωμούς και άλλα προβλήματα ώστε να βρείτε κοινό τόπο. Αν κάποιο παιδί μιλήσει άσχημα, μπορείτε να το ενημερώσετε για το τι επιτρέπεται στο δικό σας σπίτι. Αν τα πράγματα ξεφεύγουν εντελώς, καλέστε το γονιό του άλλου παιδιού για να το διευθετήσει ο ίδιος.