Όλοι θέλουμε να έχουμε παιδιά που αγαπούν το διάβασμα και που το κάνουν αβίαστα και χωρίς πίεση. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να τους επιβάλλουμε αυτήν τη συνήθεια, αλλά απλά να τους δείχνουμε πόσο υπέροχο και διασκεδαστικό μπορεί να γίνει. Ή αρκεί να διαβάζουμε μαζί τους από πολύ μικρή ηλικία. Τα βιβλία πρέπει να μας κάνουν να γελάμε ή να χαμογελάμε, να μας ταξιδεύουν σε άλλους τόπους και να μας χαρίζουν όλη την γκάμα των συναισθημάτων. Πώς θα το πετύχουμε αυτό για τα παιδιά μας;

  • Δίνουμε το καλό παράδειγμα. Το παιδί κάνει αυτό που βλέπει μέσα στο σπίτι του. Δεν αρκεί να σας βλέπει μόνο να διαβάζετε. Πρέπει να το εντάσσετε στη διαδικασία και να του μιλάτε για το βιβλίο σας.
  • Ζωντανέψτε τα βιβλία. Βρείτε δραστηριότητες που να σχετίζονται ή να εμπνέονται από το βιβλίο που διαβάζετε και επεκτείνετε την εμπειρία για το παιδί.
  • Πρώτα διαβάστε το βιβλίο και μετά δείτε την ταινία. Βρείτε κλασικά βιβλία και διαβάστε λίγα κεφάλια τη φορά. Όταν τελειώσετε, οργανώστε οικογενειακή βραδιά για να δείτε όλοι μαζί την ταινία.
  • Διαβάστε δυνατά. Δεν είναι μόνο εκπαιδευτικό, αλλά και κοινωνικό. Συνδυάζουν την ιστορία που ακούνε με την αγκαλιά και τη φωνή της μαμάς και του μπαμπά.
  • Να διαβάζετε τα ίδια βιβλία στα μικρά παιδιά. Τα βιβλία βελτιώνουν το επίπεδο της γλωσσικής ανάπτυξης. Πρώτα, τα παιδιά προσέχουν τις εικόνες, μετά γυρίζουν τις σελίδες και μετά αντιλαμβάνονται ότι ακούνε πάλι την ίδια ιστορία. Η ομοιοκαταληξία βοηθά περισσότερο στην κατανόηση της επανάληψης και των ήχων.
  • Στρέψτε τα παιδιά στο διάβασμα σε δύσκολες στιγμές. Σε κάθε νέα εμπειρία, εύκολη ή δύσκολη, συμβουλεύστε το παιδί να διαβάσει ένα βιβλίο. Είναι σαν να του λέτε ότι το βοηθά σε όλα τα συναισθήματα. Επίσης, κάθε βιβλίο μπορεί να έχει την αντίστοιχη θεματική με το πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί.