Θα έχετε ήδη παρατηρήσει ότι το παιδί σας στην προσχολική ηλικία έχει επιλεκτική ακοή ειδικά όταν πρέπει να μαζέψει τα παιχνίδια του ή να στρώσει το κρεβάτι του. Αλλά πείτε του ψιθυριστά ότι θα πάτε στο αγαπημένο του παιχνιδοπωλείο και θα σας ακούσει από χιλιόμετρα μακριά. Αλλά δεν είναι όλες οι περιπτώσεις παιδιών το ίδιο. Υπάρχουν και εκείνα που έχουν θέματα με την ακοή τους και δυσκολεύονται να δώσουν προσοχή ή να θυμηθούν τι άκουσαν. Αυτό οφείλεται σε πρόβλημα ακοής ή μαθησιακή δυσκολία.

Αν ανησυχείτε, μιλήστε με το νηπιαγωγό ή δάσκαλο του παιδιού γιατί μπορεί να σας βοηθήσει αφού το έχει παρακολουθήσει σε διαφορετικές καταστάσεις και ίσως έχει αντιληφθεί κάτι.

Τα προειδοποιητικά σημάδια προβλήματος ακοής

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Μαθησιακών Δυσκολιών και ειδικούς στην εκπαίδευση, το παιδί πιθανώς παρουσιάζει πρόβλημα αν χάνει συνεχώς τις οδηγίες και ζητά να τις επαναλάβετε. Αν δείχνει να μην σας ακούει την πρώτη φορά και αν δυσκολεύεται να σας προσέξει όταν του μιλάτε. Άλλες ενδείξεις είναι όταν ξεχνά πράγματα και προτάσεις λέγοντας ότι δεν ξέρει ή δεν μπορεί να θυμηθεί, όταν μπορεί να ακολουθήσει μόνο μία οδηγία τη φορά και όταν αφαιρείται πολύ εύκολα.

Αν το παιδί δυσκολεύεται να ακούσει, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία. Γι αυτό και είναι σημαντικό να μιλήσετε με ειδικούς και το δάσκαλό του. Για να σας καθοδηγήσουν και να βρείτε τη ρίζα του προβλήματος χωρίς να εικάζετε.