Τα παιδιά σε μικρές ηλικίες έχουν υψηλές θερμιδικές και πρωτεϊνικές ανάγκες. Είναι σημαντικό να βλέπετε την πείνα του ως ένδειξη του τι χρειάζεται. Μεγαλώνει ραγδαία και χρειάζεται πιο συχνά γεύματα από εσάς. Αν πεινάει, θα γκρινιάζει, δεν θα ηρεμεί και θα νιώθει δυσφορία. Ιδανικά, καλό είναι να τρώει σε ένα κανονικό πρόγραμμα έτσι ώστε να πεινάει σε προβλέψιμες ώρες, να μην του συμβαίνει στα μισά του σχολείου και να βρίσκει διαθέσιμο φαγητό. Επίσης, είναι καλό γιατί έτσι μπορείτε να τρώτε όλοι μαζί σαν οικογένεια και όχι ο καθένας μόνος του.

Όσο όμως μεγαλώνει, αποκτά πιο έντονο το αίσθημα της ανεξαρτησίας και δεν τρώει πάντα τις προκαθορισμένες ώρες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να θέσετε απλούς κανόνες όσον αφορά στα γεύματα και τα σνακ.

Να μην τρώει λίγο πριν το γεύμα. Αν τσιμπολογάει, δεν πρόκειται να φάει το φαγητό του, οπότε μπορεί να τρώει ένα σνακ τουλάχιστον 2 με 3 ώρες πριν το φαγητό.

Επιλέξτε υγιεινά σνακ. Αφού είναι αναπόφευκτο, σιγουρευτείτε ότι τρώει αυτά που έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Προσφέρετε πολλά φρούτα, λαχανικά, σιτηρά και γαλακτοκομικά. Μερικές έξυπνες προτάσεις είναι: λαχανικά με γέμιση από τυρί κότατζ, ψωμί του τοστ με φέτες μήλου και κανέλα, smoothies από φρούτα και γιαούρτι, κρακεράκια με φιστικοβούτυρο. Ενθαρρύνετε το παιδί να τα φάει λέγοντάς του ότι έτσι θα μεγαλώσει και θα γίνει ένα γερό και δυνατό παιδί.

Καθίστε μαζί στο τραπέζι. Το παιδί επωφελείται κοινωνικά και αναπτυξιακά. Ακόμα κι αν δεν πεινάει, φωνάξτε το στο τραπέζι για να μιλήσετε για τη μέρα σας αλλά και για τη σημασία της υγιεινής διατροφής. Αν το παιδί ασκείται και είναι αρκετά δραστήριο, να θυμάστε ότι χρειάζεται περισσότερες θερμίδες και είναι λογικό να πεινάει περισσότερο, σε σύγκριση με άλλα παιδιά.