Τα κορίτσια συνήθως έχουν ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με τα αγόρια. Μιλούν πιο γρήγορα και κοινωνικοποιούνται πιο εύκολα. Κάπου όμως μεταξύ του νηπίου και του σχολείου, αρχίζουν να γίνονται αποδέκτες κοινωνικών πιέσεων και υψηλών προσδοκιών. Αν θέλετε να χτίσετε την αυτοπεποίθηση και την αντοχή ενός κοριτσιού στην κοινωνία, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Ενθαρρύνετε την υπεράσπιση του εαυτού της. Διδάξτε της πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό της εάν κάποιος την ενοχλεί και πώς να διεκδικεί και να εκφράζει τις ανάγκες της.
  2. Να είστε συγκεκριμένοι στα κομπλιμέντα. Όταν της λέτε πόσο έξυπνη είναι, χρησιμοποιήστε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως ‘έχεις πολύ καλή μνήμη’.
  3. Αναφέρετε την εξέλιξή της. Ακόμα κι αν δεν είναι ένα τεράστιο μουσικό ταλέντο, είναι σημαντικό να της λέτε μπράβο για οποιαδήποτε βελτίωση κάνει ή όταν καταβάλει προσπάθεια.
  4. Βοηθήστε την να καταλάβει γιατί μερικές φορές νιώθει αποκλεισμένη. Αν κάποιος συμμαθητής δεν την καλέσει στο πάρτι γενεθλίων του, δεν χρειάζεται να το εκλάβει ως προσβολή. Εξηγήστε της ότι δεν έχει να κάνει με την ίδια, αλλά με τη διάθεση του άλλου παιδιού.
  5. Ενθαρρύνετε την ικανότητα. Μην βιάζεστε να της βρείτε λύσεις. Αν χρειάζεται βοήθεια με το διάβασμα, δώστε της λίγο χρόνο να σκεφτεί μόνη της τη λύση.
  6. Ενθαρρύνετέ την να κάνει αθλήματα αν το θέλει. Αν της αρέσει το ποδόσφαιρο, μην την αποθαρρύνετε και μην της προτείνετε εσείς τα κατάλληλα αθλήματα. Απλά βοηθήστε την να εξελίξει το ταλέντο της.
  7. Μην κάνετε υποθέσεις για τις δυνάμεις ή τις αδυναμίες της. Αφήστε την ίδια να δοκιμάσει νέα πράγματα και να κρίνει από μόνη της τι μπορεί να κάνει και τι όχι.
  8. Ενθαρρύνετε μία υγιή εικόνα του σώματος. Αν σας ρωτάει αν είναι όμορφη, πείτε της ναι με ενθουσιασμό και μιλήστε μπροστά της για την εικόνα των μοντέλων στα περιοδικά και πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή την εικόνα των αληθινών γυναικών.
  9. Προετοιμάστε την για το σεξισμό. Αν, για παράδειγμα, παρακολουθεί μία σειρά όπου μόνο οι άντρες θριαμβεύουν, μιλήστε της για τα κοινωνικά στερεότυπα και ότι δεν χρειάζεται να ακολουθήσει αυτό το δρόμο στη ζωή της.
  10. Μιλήστε για θετικά γυναικεία πρότυπα. Δείξτε της ότι οι αθλήτριες, οι ακτιβίστριες, οι γιατροί και οι δικηγόροι είναι γυναίκες που μπορούν να κάνουν τα πάντα. Βρείτε βιβλία που να μιλούν για τη δύναμη και την αξία της γυναίας.