Πολλοί από εμάς παραπονιόμαστε ότι ιδρώνουμε στο γυμναστήριο χωρίς όμως να βλέπουμε αποτελέσματα.

Οι επιστήμονες έρχονται να μας δώσουν την απάντηση στο πού μπορεί να οφείλεται αυτό.

Όσο οξύμωρο και αν μας ακούγεται, η νέα μελέτη δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να οδηγεί σε αύξηση βάρους γιατί καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό μετά, θεωρώντας ότι μας αξίζει για την προσπάθεια που καταβάλαμε.

Μία ομάδα εθελοντών, μετά το γυμναστήριο, αύξησε τη μερίδα κατά ¼.

Και αυτό μάλλον εξηγεί γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να χάσουν βάρος ακόμη και αν ασκούνται συστηματικά. Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λάφμπρα.

«Όταν μιλάμε για απώλεια βάρους, εκτός από το τι τρώμε, σημαντικό ρόλο παίζει και το πόσο τρώμε», είπε ο επικεφαλής της έρευνας και ειδικός στη διατροφή Δρ. Λιούις Τζέιμς. «Τα αποτελέσματα της τρέχουσας έρευνας δείχνουν ότι αυξάνουμε την πρόσληψη θερμίδων εκ των προτέρων, όταν γνωρίζουμε ότι θα γυμναστούμε».

Οι ερευνητές είχαν 40 εθελοντές, 20 άντρες και 20 γυναίκες, που έκαναν αερόβια άσκηση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Ζυγίστηκαν και τους ρώτησαν πόσο τρώνε μετά το γυμναστήριο και σε μία «ελεύθερη» μέρα. Η αύξηση ανερχόταν σε 150 θερμίδες και όταν αυτό γινόταν στο βραδινό γεύμα, εξαφανίζονταν όλα τα οφέλη της άσκησης.

Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση στην κατανάλωση σοκολάτας κατά 20%, ειδικά από τις γυναίκες.

«Θεωρητικά, παρατηρείται απώλεια βάρους στην αρχή. Στην πορεία, ο ρυθμός της απώλειας επιβραδύνεται ή απλά σταθεροποιείται το βάρος».

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση επηρεάζει το διατροφικό πλάνο μας, τουλάχιστον σε όσους γυμνάζονται συστηματικά. Όταν η άσκηση συνδυάζεται με υγιεινή διατροφή, αυτό προκαλεί άγχος. Η αύξηση βάρους οφείλεται στο ότι η ενέργεια που καταναλώνουμε είναι μεγαλύτερη από αυτή που δαπανάμε και αυτό οδηγεί μοιραία στη συσσώρευση λίπους. Ένας τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι να αυξήσουμε τη σωματική δραστηριότητα και να διατηρήσουμε το διατροφικό πλάνο μας ως έχει.