Για αρχή, διαλέξτε  για παιδίατρο τον κατάλληλο επιστήμονα και άνθρωπο γιατρό, λαμβάνοντας υπόψιν γνώσεις, εμπειρία και συμπεριφορά.  Ο γιατρός που συνεργάζεται με τον καλύτερο τρόπο με το παιδί σας είναι αυτός που θα το κάνει να αισθανθεί ασφάλεια ώστε να μην αντιδρά υπερβολικά σε κάθε σας επίσκεψη.

Σε κάθε περίπτωση, εξηγήστε κάθε φορά στο παιδί τον σκοπό της επίσκεψης. Αν το ραντεβού είναι για το τακτικό τσεκ απ , πείτε του ότι είναι «απλώς μια επίσκεψη» κατά την οποία «ο γιατρός θα ελέγξει πως μεγαλώνεις και αν το σώμα σου είναι υγιές». Αν η επίσκεψη αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία μιας ασθένειας εξηγήστε του καθησυχαστικά ότι ο γιατρός «θα πρέπει να σε εξετάσει για να δει πώς θα σε κάνει καλά».

Φροντίστε να μιλάτε με θετικό τρόπο για τον παιδίατρο. Μη χρησιμοποιείτε ως μέσο απειλής τον γιατρό ή το νοσοκομείο εάν το βλαστάρι σας δεν τρώει το φαγητό του! Το παιδί δεν πρέπει να συνδυάζει τα επαγγέλματα υγείας (οδοντογιατρός κ.ο.κ.) με κάτι άσχημο.

Εξηγήστε του τι ακριβώς θα κάνει ο παιδίατρος. Χρησιμοποιήστε την αγαπημένη του κούκλα ή το αρκουδάκι του για να του δείξετε πώς θα μετρήσει ύψος και βάρος, θα εξετάσει αυτάκια και στόμα ή θα ακούσει την καρδούλα του.

Διαβάστε του σχετικά βιβλία. Δείτε μαζί του κινούμενα σχέδια, που θα εξοικειώσουν το παιδί με το γιατρό, το νοσοκομείο και τις εξετάσεις.

Αφήστε το να ρωτήσει ό,τι θέλει για την επίσκεψη, χωρίς να υποσχεθείτε πως δεν θα ξαναπονέσει. Απλώς εξηγήστε του για ποιον λόγο θα πρέπει να κάνει εμβόλιο.

Φροντίστε να νιώθει άνετα κατά τη διάρκεια της εξέτασης, μένοντας δίπλα του. Δώστε στο παιδί επιλογές όσον αφορά στην εξέταση, πχ. να δει πρώτα ο γιατρός το λαιμό του.

Πάρτε μαζί το αγαπημένο του παιχνίδι (αρκουδάκι, πανάκι κ.ο.κ.) να το βοηθήσει να ηρεμήσει.

Μετά την ιατρική επίσκεψη επιβραβεύστε το παιδί, πηγαίνοντάς το π.χ. στην παιδική χαρά.

Φροντίστε, είτε σε τακτική είτε σε έκτακτη επίσκεψη στον οποιοδήποτε γιατρό ή στο νοσοκομείο, να δείχνετε καλά και άνετα, ώστε και το παιδί σας να νιώσει πιο χαλαρό, και σταδιακά να εξοικειωθεί με τους ιατρικούς ελέγχους της υγείας του. Μια ιατρική επίσκεψη μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά για μεγαλύτερα προβλήματα.