Ισπανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες έτρωγαν τρεις μερίδες ξηρούς καρπούς, 30 γραμμαρίων την εβδομάδα, κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, εμφάνισαν οξυμένη γνωστική λειτουργία, προσοχή και μνήμη.

Ξηροί καρποί, βοήθεια της μνήμης

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φολικό οξύ και λιπαρά οξέα, τα οποία πιστεύεται ότι συσσωρεύονται στον ιστό του εγκεφάλου και είναι υπεύθυνα για τη μνήμη και  τη συγκέντρωση.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε 2.200 «ζευγάρια» μητέρας – παιδιού και πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal).

Η Florence Gignac, συνεργάτης στην παιδιατρική επιδημιολογία, ηγήθηκε της μελέτης και δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη με στόχο να διερευνήσει τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης καρυδιών, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, στη νευροεξέλιξη του παιδιού μακροπρόθεσμα».

Για να δουν τον τρόπο που η κατανάλωση ξηρών καρπών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού μακροπρόθεσμα, εστίασαν στην διατροφή εγκύων.

Ερωτηματολόγια και τεστ

Από τον πρώτο έως τον τρίτο μήνα, οι έγκυοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης και της κατανάλωσης ξηρών καρπών.

Η νευροανάπτυξη των παιδιών στην συνέχεια εκτιμήθηκε μέσω πολλών τυποποιημένων τεστ σε ηλικίες 18 μηνών, πέντε και οκτώ χρόνων.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το μεγαλύτερο όφελος είχαν τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα ξηρών καρπών, με εβδομαδιαίο μέσο όρο τις τρεις μερίδες 30 γραμμαρίων.

Κομβικό το πρώτο τρίμηνο

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα οφέλη που σημειώθηκαν με την κατανάλωση ξηρών καρπών κατά το πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης, δε σημειώθηκαν τα ίδια αποτελέσματα στις μητέρες που κατανάλωναν τα ίδια σνακ αργότερα στην εγκυμοσύνη τους.

Οι ερευνητές εξήγησαν σε τι ακριβώς οφείλεται αυτή η διαφοροποίηση: «Ο ρυθμός της εμβρυϊκής ανάπτυξης ποικίλλει σε όλη την εγκυμοσύνη και υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες η ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την μητρική διατροφή. Αυτή η περίοδος είναι το πρώτο τρίμηνο.»