Πώς μπορείτε να μάθετε στο παιδί τη διαφορά του να είσαι πετυχημένος και του να φτάνεις στη νίκη με οποιοδήποτε κόστος; Κρατήστε σε μία ισορροπία την ανάγκη του παιδιού να κερδίζει συνέχεια με το να ανακαλύψετε τα υπέρ και κατά της έννοιας του ανταγωνισμού.

Τι μαθαίνει το παιδί; Είναι αδύνατον να προστατεύσετε το παιδί από ανταγωνιστικές καταστάσεις και μάλλον δεν το θέλετε αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να μάθει να παίζει με τους κανόνες. Τα πεντάχρονα μαθαίνουν ότι οι κανόνες είναι η βάση όλων των παιχνιδιών. Αν ο καθένας φτιάχνει τους δικούς του κανόνες, τότε δεν μπορεί να παίξει με παρέα. Εξίσου σημαντικό είναι να χάνει όπως κερδίζει. Ο καλός νικητής δεν υπερηφανεύεται και δεν κοροϊδεύει τα άλλα παιδιά και ο καλός χαμένος δεν γκρινιάζει επειδή έχασε. Όσο πιο νωρίς το αποδεχθεί, τόσο πιο εύκολα θα του είναι στη ζωή γενικά μεγαλώνοντας.

Η αξία του να κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Όσο περισσότερο το παιδί εκτίθεται σε καταστάσεις με πρόκληση, τόσο πιο ξεκάθαρο είναι ότι η προσπάθεια είναι πολύ πιο σημαντική από τη νίκη ή την ήττα.

Πώς ξέρω ότι το θέμα του ανταγωνισμού είναι εκτός ελέγχου; Αν βλέπετε ότι το παιδί σας παίζει με τους φίλους του, οι κανόνες αλλάζουν συνέχεια, κάποιοι εξαπατούν ή αρνούνται να παίξουν, μπορείτε να προτείνετε ένα άλλο παιχνίδι.

Οι κίνδυνοι του να είσαι πολύ ανταγωνιστικός είναι ότι το παιδί αρχίζει να εκτιμά τον εαυτό του με βάση τις νίκες. Αυτό μπορεί να καταστρέψει ένα άτομο, ακόμα κι αν κατά βάση κερδίζει. Απλώς αναζητούν την επόμενη νίκη και δεν νιώθουν ποτέ ικανοποίηση ή χαρά. Αν το παιδί σας κάνει πράγματα για να αποφύγει την ήττα, όπως το κλέψιμο, τα ψέματα ή αλλάζει τους κανόνες, τότε πρέπει να του μιλήσετε. Το κάνει για να εντυπωσιάσει κάποιον; Μιμείται το μεγάλο του αδελφό; Υπενθυμίστε του ότι είναι σπουδαίο παιδί ακόμα και όταν χάνει και πως δεν χρειάζεται να είναι καλός σε όλα. Αν το πράγμα ξεφεύγει κι άλλο, θα πρέπει να καταφύγετε στη βοήθεια ειδικού.