Το παιδί δεν είναι πια μωρό αλλά παρατηρείτε την αστραπιαία ανάπτυξή του. Μεταξύ άλλων, έχει και κάποιες περίεργες συνήθειες όπως το να τρώει πράγματα από το χαλί, να πιάνει τα γεννητικά του όργανα δημοσίως ή να χτυπά το κεφάλι του στον τοίχο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι συνήθειες βοηθούν το παιδί να παραμένει ήρεμο και να νιώθει ότι έχει τον έλεγχο στον κόσμο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ξέρετε ποια θεωρούνται φυσιολογικά και ποια μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία.

Ηρεμεί τον εαυτό του. Τι είναι φυσιολογικό; Όταν ένα νήπιο αγχώνεται, κουράζεται ή βαριέται, μπορεί να κινεί το σώμα του ρυθμικά ή να χτυπά το κεφάλι του στην κούνια ή τον τοίχο προκειμένου να χαλαρώσει. Μπορεί να σας τρομάξει η εικόνα συνήθως το ξεπερνούν μετά τα 3 έτη. Άλλα νήπια πιπιλούν το δάχτυλό τους ή έχουν πιπίλα ενώ άλλα τρώνε τα νύχια τους.

Τι είναι ανησυχητικό; Αν χτυπά το κεφάλι του και κουνά το σώμα του όλη τη μέρα και αν τρώει συνέχεια αντικείμενα συνδυαστικά με καθυστέρηση στη γλωσσική ανάπτυξη.

Κολλά σε ιεροτελεστίες. Είναι φυσιολογικό για ένα δίχρονο να θέλει να έχει συγκεκριμένη ρουτίνα. Κάποια παιδιά θέλουν να βάζουν τα παιχνίδια σε συγκεκριμένη σειρά, πράγμα που δεν είναι ανησυχητικό. Πρόβλημα αποτελεί όταν αυτές οι ρουτίνες δημιουργούν πρόβλημα στον ύπνο ή το φαγητό του και όταν έχει κακές επικοινωνιακές δεξιότητες.

Εξερεύνηση του σώματος. Τα παιδιά λατρεύουν να σκαλίζουν τη μύτη τους. Ενθαρρύνετέ τα να χρησιμοποιούν χαρτομάντιλο αλλά μην το κάνετε και θέμα. Εξίσου φυσιολογικό είναι όταν αγγίζουν τα γεννητικά τους όργανα. Παρόλα αυτά, μπορείτε να του μιλήσετε και να του πείτε ότι εντελώς αποδεκτό αλλά στην ιδιωτικότητα του δωματίου του και όχι δημόσια.