Η διαδικασία του γραψίματος είναι κάτι που έρχεται αυθόρμητα στα παιδιά. Τους αρέσει να σημειώνουν πράγματα και να εκφράζονται μέσα από αυτό. Εσείς μπορείτε να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν κι άλλο τις εκφραστικές τους ικανότητες και να τους δείξετε ότι τα στηρίζετε.

Αφαιρέστε την πίεση. Το θέμα είναι να συνδυάσει το γράψιμο με μία ευχάριστη και ικανοποιητική κατάσταση. Δώστε του κάθε ευκαιρία να γράφει με στυλό, μαρκαδόρο, ή όπου είναι επιτρεπτό. Σκοπός είναι να καταλάβει ότι το γράψιμο είναι μία δραστηριότητα με τις δικές της ανταμοιβές.

Προμηθευτείτε είδη γραφικής ύλης. Μολύβια, στυλό, μαρκαδόροι, κιμωλίες και μικρούς πίνακες σε ένα προσβάσιμο συρτάρι ή σε ένα ιδιαίτερο μεγάλο κουτί που το παιδί θα μπορέσει να διακοσμήσει και θα γράψει το όνομά του. Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει ό,τι θέλει και βγείτε παρέα έξω μέχρι το πεζοδρόμιο για να γράψει φράσεις ή λέξεις που το εκφράζουν (αρκεί να μην είναι δημόσια περιουσία)

Γίνετε το καλό πρότυπο. Αν το παιδί σας βλέπει καθημερινά να φτιάχνετε λίστες, να ετοιμάζετε γράμματα ή emails και να κρατάτε ημερολόγιο, θα σας αντιγράψει σίγουρα και θα μοιραστεί τον ενθουσιασμό σας.

Αγοράστε του ένα ημερολόγιο. Τα παιδιά λατρεύουν την ιδέα του ημερολογίου. Τους αρέσει να καταγράφουν τις σκέψεις τους, τα συναισθήματα και τις δραστηριότητες γράφοντας μία σελίδα την ημέρα. Ειδικά αν κλειδώνουν με λουκετάκι και τους χαρίζει το προνόμιο της ιδιωτικότητας. Αν δυσκολεύεται να ξεκινήσει, κάντε του τις ερωτήσεις ώστε να εκφράσει δυνατά αυτά που το απασχολούν.

Χρησιμοποιήστε τον υπολογιστή. Ο πιο μοντέρνος τρόπος καταγραφής είναι ο υπολογιστής σας. Μπορεί να μάθει να δακτυλογραφεί και να αποθηκεύει ή να εκτυπώνει τις σκέψεις του.

Δείξτε ενθουσιασμό. Δείξτε πάντα ενδιαφέρον σε αυτά που γράφει. Πείτε καλά λόγια σε συγκεκριμένα πράγματα που επιτυγχάνει γιατί αυτά είναι τα πιο σημαντικά για το παιδί.

Παίξτε παιχνίδια που περιλαμβάνουν γράψιμο. Με αυτόν τον τρόπο εξασκεί τη γραφή, ‘ακονίζει’ το μυαλό του και περνάει όμορφα μαζί σας. Παίξτε όνομα ζώο πράγμα, κάντε λίστες με τα αγαπημένα σας πράγματα και φτιάξτε μαγνητάκια για το ψυγείο.