Τα περισσότερα παιδιά αντιπαθούν το βούρτσισμα των δοντιών τους και, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, φταίμε εμείς για αυτό. Αν και έχουμε τις καλύτερες προθέσεις, όταν επιμένουμε στο «γράμμα του νόμου» και επιχειρούμε να τα πείσουμε περιγράφοντας τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν αν αμελούν αυτή την καλή συνήθεια, τα ωθούμε στο να γίνονται αντιδραστικά. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε μερικούς τρόπους να μετατρέψετε το βούρτσισμα από αγγαρεία σε διασκέδαση!

Βάλτε πρόγραμμα
Ως γνωστόν, οι καλές συνήθειες αποκτώνται μέσα από την ευλαβική επανάληψη. Όπως μαθαίνετε στη μικρή σας ότι πρέπει πάντα να βάζει το χέρι μπροστά στο στόμα της όταν βήχει, έτσι και η στοματική υγιεινή δεν μπορεί να γνωρίζει εξαιρέσεις. Μόνο αν επιμένετε να πλένει τα δόντια της όσο κουρασμένη και αν είναι θα καταφέρετε να μετατρέψετε την οδοντόβουρτσα σε αυτονόητη κατάληξη της ημέρας.

Κάντε το παιχνιδάκι
Δεν υπάρχει λόγος το βούρτσισμα των δοντιών να είναι βαρετό ή δυσάρεστο. Αντί να τον χρονομετρείτε και να ελέγχετε απλώς αν καθαρίζει τα δόντια του σωστά, βάλτε το αγαπημένο του τραγούδι και χορέψτε μαζί του ή πείτε του μια σύντομη αλλά διασκεδαστική ιστορία. Σταδιακά θα ταυτίσει αυτή τη συνήθεια με τη διασκέδαση αντί για τον εξαναγκασμό, και δεν θα βλέπει την ώρα να σταθεί μπροστά στον νιπτήρα.

Πηγαίνετε για ψώνια
Οι παιδικές οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες βγαίνουν σε μία τρομερή ποικιλία από σχέδια, χρώματα και γεύσεις. Αφήστε το μικρό σας να επιλέξει μόνο του τα αξεσουάρ στοματικής υγιεινής του ή πάρτε του μία οδοντόβουρτσα με τον αγαπημένο του ήρωα.

Δώστε κίνητρο
Αντί να το μαλώνετε όταν αρνείται πεισματικά να βρέξει την οδοντόβουρτσά του, δοκιμάστε να το επιβραβεύετε όταν κάνει τα δοντάκια του να αστράψουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να του τάζετε κάτι μεγάλο: Μπορεί το «δώρο» να είναι ένα αυτοκόλλητο, το να διαλέξει ποιο βιβλίο θα διαβάσετε για να κοιμηθεί ή απλώς ένα μεγάλο μπράβο!

Εμπνευστείτε (από) μια ιστορία
Τα περισσότερα παιδιά έχουν τουλάχιστον έναν χαρακτήρα που λατρεύουν, και οι περισσότεροι χαρακτήρες έχουν τουλάχιστον ένα βιβλίο για τη στοματική υγιεινή. Εναλλακτικά, υπάρχουν εξαιρετικά παιδικά βιβλία για το πλύσιμο των δοντιών, που περιγράφουν τους κινδύνους της τερηδόνας με πολύ χιούμορ και υπέροχα σκίτσα. Αν τίποτα από αυτά δεν πείσει το παιδί σας για τη σημασία του βουρτσίσματος των δοντιών του, δοκιμάστε να φτιάξετε μαζί του ένα δικό σας παραμύθι – ίσως η μικρή σας ακούσει πιο πρόθυμα την ιστορία αν είναι η ίδια που πρωταγωνιστεί.

Δώστε το καλό παράδειγμα
Το έχουμε πει για πολλά διαφορετικά ζητήματα, όμως είναι γεγονός: Τίποτα δεν λειτουργεί καλύτερα στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας από το να σας βλέπουν να ζείτε σύμφωνα με τις συμβουλές που τους δίνετε. Πλύνετε τα δόντια σας μαζί τους για να τους δείξετε πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνουν και τι κινήσεις να κάνουν.