Όσο και αν δυσανασχετούμε όταν χρειάζεται να αλλάξουμε άλλη μια λερωμένη πάνα – ή ακόμη περισσότερο, όταν το παιδί αποφασίζει ότι η «ώρα της κρίσης» έφτασε αμέσως μετά το μπάνιο του – η απουσία της είναι πολύ χειρότερη και για εκείνο αλλά και για εμάς. Πριν ανησυχήσουμε, όμως, καλό είναι να καταλάβουμε τι είναι αυτό που δυσκολεύει το μικρό μας και να δοκιμάσουμε κάποιους απλούς τρόπους για να το βοηθήσουμε.
Πρώτα από όλα, μία μέρα χωρίς λερωμένη πάνα ή γιογιό δεν συνεπάγεται δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, αν το παιδί πηγαίνει τουαλέτα λιγότερες από τρεις φορές την εβδομάδα και όταν τα καταφέρνει υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ του μεγέθους του και του μεγέθους των… αποτελεσμάτων του, ίσως πράγματι να αντιμετωπίζει ένα μικρό πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα. Άλλα συμπτώματα είναι το να πονά όταν κάθετε στο γιογιό του, ο πονόκοιλος και τα καφέ σημαδάκια στο εσώρουχό του.

Τι φταίει;
Ακόμη και αν το παιδί μας είναι πράγματι δυσκοίλιο, αυτό δεν σημαίνει κάτι κακό για τη γενικότερη υγεία του. Κατά πάσα πιθανότητα το πρόβλημα οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους: Ίσως το έχει αγχώσει η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό, ίσως ενθουσιάζεται πολύ με το παιχνίδι και κρατιέται για να μην χρειαστεί να το διακόψει και, τέλος, ίσως μετά από μία επώδυνη βόλτα στην τουαλέτα φοβάται ότι θα ξαναπονέσει και σφίγγεται για να την αποφύγει.
Εκτός της ψυχολογίας τους, τον κυριότερο ρόλο παίζει η διατροφή τους. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα νήπια να εμμένουν σε συγκεκριμένες τροφές και να αρνούνται κατηγορηματικά να δοκιμάσουν οτιδήποτε άλλο. Και, αν αυτές οι τροφές περιορίζονται στο ψωμί, τα μακαρόνια και τις τηγανιτές πατάτες, είναι λίγο δύσκολο να πάρουν τις φυτικές ίνες που απαιτούνται για την καλή λειτουργία του εντέρου τους.

Τι μπορείτε να κάνετε
Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα: Προχωρήστε σε αλλαγές στη διατροφή του. Για αρχή, αυξήστε τις ποσότητες νερού που πίνουν, καθώς η κατανάλωσή του θα κάνει τα κόπρανα να κινηθούν με μεγαλύτερη ευκολία και θα τα μαλακώσει. Μια φορά τη μέρα δώστε τους να πιουν μισό φλιτζάνι χυμό από αχλάδι, δαμάσκηνο ή μήλο: Αυτά τα φρούτα περιέχουν ένα είδος σακχάρου, τη σορβιτόλη, η οποία βοηθά πολύ στη δυσκοιλιότητα. Για να κάνετε τη διαδικασία πιο ευχάριστη από το παιδί, αφήστε το να διαλέξει εκείνο το μπουκάλι ή/και την κούπα του, όπως και το φρούτο που προτιμά.
Ξέρουμε ότι είναι σχεδόν αδύνατον να πείσετε ένα τρίχρονο να φάει κάτι χωρίς τη θέλησή του. Ωστόσο, η καλύτερη πηγή φυτικών ινών είναι τα όσπρια και ίσως μπορείτε να το βοηθήσετε να τα αγαπήσει περισσότερο αν τα κάνετε να μοιάζουν με παιχνίδι. Φτιάξτε χούμους και δώστε του λαχανικά κομμένα σε «ξυλάκια» για να τα βουτήξει μέσα και να φάει ή προτιμήστε κάποιο φαγητό που να μπορεί να «συναρμολογήσει» μόνο του, όπως τορτίγιες με τσίλι κον κάρνε.
Μια καλή μέθοδος για να το κάνετε να δοκιμάσει μια νέα γεύση, είναι να το… παγιδεύσετε στην ίδια του την επιθυμία να κάνει πράγματα μόνο του. Πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ μαζί του και αφήστε το να διαλέξει τα λαχανικά, ζητήστε του να σας βοηθήσει στο πλύσιμό τους και να ανακατέψει τη σαλάτα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα νιώθει ότι ελέγχει το ίδιο την τροφή που μπαίνει στο πιάτο του και όχι ότι εσείς το πιέζετε να κάνει κάτι παρά τη θέλησή του.
Τέλος, ίσως το σημαντικότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ελαφρύνετε όσο γίνεται τον ψυχολογικό παράγοντα. Μην το μαλώνετε σε σχέση με τη χρήση του γιογιό του, ώστε να μην το συνδυάσει με κάτι αρνητικό. Αντιθέτως, ενθαρρύνετέ το ήρεμα να προσπαθεί να πάει τουαλέτα την ίδια ώρα κάθε μέρα και προσφέρετέ του παιχνίδια ή ένα μπλοκ και μαρκαδόρους ώστε να ξεχνιέται και να διασκεδάζει.

Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό
Αν παρά τις αλλαγές της διατροφής του παιδιού σας δεν υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου του μετά από μία εβδομάδα, καλό είναι να δείτε έναν παιδίατρο, κυρίως για να ελαφρύνετε τη δυσφορία του. Η παιδίατρος θα ψηλαφίσει την κοιλίτσα του και θα σας προτείνει λύσεις για να αποτρέψετε τέτοια προβλήματα στο μέλλον.