Συχνά αν μας άκουγε κανείς να μιλάμε για τη διατροφή των μικρών μας, θα πίστευε ότι ανταγωνιζόμαστε σε ένα παιχνίδι στο οποίο αναδεικνύεται νικητής εκείνος που μεγαλώνει το παιδί με τις περισσότερες παραξενιές στο φαγητό του. Κάτι τέτοιες στιγμές μας κάνουν να πιστεύουμε πως αυτός ο αγώνας είναι χαμένος και πως ο Κωστάκης θα κλείσει τα τριάντα χωρίς να γνωρίσει τη γεύση της ντομάτας. Στην πραγματικότητα όμως, ίσως τα πράγματα είναι πιο απλά από ό,τι πιστεύουμε.

Πριν πεινάσει… προγραμματίστε
Τα παιδιά έχουν μικρά στομαχάκια και υψηλό μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να πρέπει να τρώνε πολλές φορές μέσα στην ημέρα – για την ακρίβεια, κάθε τρεις με τέσσερις ώρες. Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα αναγκαστείτε να καταφύγετε ποτέ στο πρόχειρο φαγητό, φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας κάποια υγιεινά σνακ που ξέρετε ότι του αρέσουν.

Σχεδιάστε το μενού
Αν ξεκινήσετε να σκέφτεστε τι θα μαγειρέψετε λίγο πριν την ώρα του φαγητού, είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε σε κάποια επιλογή υποδεέστερη σε θρεπτική αξία. Δεν είναι ανάγκη να θέσετε μεγαλεπίβολους γαστρονομικούς στόχους: Απλώς φροντίστε κάθε γεύμα να περιλαμβάνει έναν υδατάνθρακα ολικής άλεσης, ένα φρούτο ή λαχανικό και μια πηγή πρωτεΐνης όπως είναι το άπαχο κρέας, το τυρί ή τα φασόλια. Αν το να οργανώσετε όλα τα γεύματα της εβδομάδας σας αγχώνει, μπορείτε να ξεκινήσετε με δύο – τρεις μέρες τη φορά.

Δεν είστε εστιατόριο
Τα περισσότερα παιδιά αντιπαθούν το «ενήλικο» φαγητό και αυτό κάνει την ιδέα των διπλών γευμάτων αρκετά δελεαστική. Ωστόσο, εκτός από την κούραση που ενέχει το να μαγειρεύετε δύο διαφορετικά πιάτα κάθε ημέρα, με αυτόν τον τρόπο αποκλείεται τα παιδιά να εκτεθούν σε νέες γεύσεις. Ένα τρικ που θα τα κάνει να μείνουν απολύτως ικανοποιημένα με ό,τι υπάρχει ήδη στο τραπέζι είναι να σερβίρετε σε διαφορετικά σκεύη τα συστατικά του γεύματος (π.χ. το κρέας, τα μακαρόνια και τη σαλάτα) και να τα αφήνετε να φτιάξουν μόνα τους το περιεχόμενο του πιάτου τους.

Όταν τρώνε μην μιλάτε
Είτε δοκίμασαν για πρώτη φορά μια τροφή που απέφευγαν μέχρι χθες και τελικά τους άρεσε, είτε αρνούνται τη σαλάτα λες και έχει δηλητήριο, προσπαθήστε να μην το σχολιάσετε καθόλου. Έχετε κάνει ότι μπορούσατε για να τους προσφέρετε ένα υγιεινό γεύμα και τώρα η κατάσταση δυστυχώς είναι στα χέρια τους. Όσο τα πιέζουμε, τόσο τα βάζουμε σε αμυντική θέση. Και όσο περισσότερες φορές μας πουν «Δεν μου αρέσει το κουνουπίδι!» τόσο περισσότερο σταθεροποιείται η άποψή τους.

Δώστε χρόνο
Κανένα παιδί δεν συμπαθεί τις νέες γεύσεις – αυτή είναι η φύση τους. Προσπαθήστε να τους εξηγήσετε ότι πρέπει να φάμε μερικές φορές ένα φαγητό πριν αρχίσει να μας αρέσει, γιατί αυτός είναι ο τρόπος που η γλώσσα μας μαθαίνει τις γεύσεις. Επίσης, εκμεταλλευτείτε την αδυναμία των παιδιών σας σε κάποιον σταρ ή αθλητή. Πείτε του ότι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έφαγε πολύ σπανάκι για να γίνει τόσο ψηλός!

Κάντε «βουτιές»
Ένα νήπιο που βρίσκει τα καρότα «μπλιαχ», ενδέχεται να αλλάξει γνώμη αν τα βουτήξει σε ένα ντιπ από ντομάτα. Τα φρούτα μπορούν να γίνουν παιχνίδι με ένα «μπλουμ» στο γιαούρτι του. Και, ακόμη και αν δεν τρώει ούτε αγγούρι ούτε χούμους, αν χρησιμοποιήσει το πρώτο σαν «φτυαράκι» για να μαζέψει το δεύτερο, ίσως το δείτε να ανυπομονεί να τα δοκιμάσει.

Η καλή διατροφή από το πρωινό φαίνεται
Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα με τη διατροφή των παιδιών είναι η περιορισμένη κατανάλωση φυτικών ινών. Μια εύκολη λύση είναι να επιλέγετε δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες ή προϊόντα ολικής άλεσης για το πρωινό τους.

Μεταμορφώστε τους χυμούς
Αν ο μόνος που πίνει την πορτοκαλάδα του στο σπίτι σας είναι ο… νεροχύτης, δοκιμάστε να ανακατέψετε το χυμό του παιδιού με λίγο φυσικά ανθρακούχο νερό. Κανένα παιδί δεν θα πει όχι σε ένα «αναψυκτικό»!

Μικροί σεφ
Προσπαθήστε να εμπλέξετε τα νήπια όσο το δυνατόν περισσότερο στην επιλογή και την προετοιμασία του φαγητού. Πάρτε τα μαζί σας για ψώνια (όσο εφιαλτικό και αν σας ακούγεται), βάλτε τα να κόψουν το μαρούλι με τα χεράκια τους, ζητήστε τους να σας βοηθήσουν να ετοιμάσετε τη ζύμη. Αυτό θα τους κινήσει το ενδιαφέρον και για το τελικό γεύμα.

Εξορίστε τους πειρασμούς
Ακόμη και αν η μικρή σας έχει πολύ έντονες απόψεις για το τι πρέπει να πάρετε από το ράφι του σούπερ μάρκετ, η τελική επιλογή ανήκει σε εσάς. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και προτιμήστε υγιεινές εναλλακτικές των αγαπημένων τους σνακ.

Απαγορεύονται οι απαγορεύσεις
Μέχρι μια ηλικία έχουμε τη δυνατότητα να μην φέρουμε το παιδί μας σε επαφή με τροφές που είναι νόστιμες αλλά βλαβερές. Από τη στιγμή, όμως, που θα δοκιμάσει την πρώτη του τηγανιτή πατάτα, δεν υπάρχει επιστροφή! Εξηγήστε του ότι κάποια τρόφιμα προορίζονται για ειδικές περιστάσεις, όμως μην προσπαθείτε να τα εξαφανίσετε εντελώς από το μενού, γιατί αυτό θα τα κάνει ακόμη πιο λαχταριστά.

Γίνετε δημιουργικοί
«Ζωγραφίστε» ένα πρόσωπο με τα λαχανικά στη σαλάτα, κόψτε το τοστ σε σχήματα, βαφτίστε το μπρόκολο «δεντράκι». Όσο περισσότερο οξύνετε τη φαντασία τους, τόσο πιο πιθανό είναι να δοκιμάσουν μια νέα τροφή.

Σταματήστε τη δίαιτα
Αν οι ίδιοι τρώτε πολύ λίγο ή σε ακανόνιστες ώρες ή αν το παιδί βλέπει πως αποφεύγετε τη σαλάτα, θα μεγαλώσει πιστεύοντας ότι αυτή είναι η φυσιολογική διατροφική συμπεριφορά. Αναλογιστείτε τα μηνύματα που του στέλνετε με τις επιλογές σας και εμπιστευθείτε το σώμα σας για να καταλάβετε πότε και πόσο πρέπει να φάτε.