Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών και φέρνει μαζί της μια επίσης αγαπημένη λιχουδιά, που δεν είναι άλλη από το παγωτό. Τι διατροφική αξία έχει όμως το αγαπημένο μας γλύκισμα και τι πρέπει να προσέχουμε, ειδικά για τα παιδιά μας;

Τι περιέχει το παγωτό μας

Τα βασικότερα συστατικά ενός κοινού παγωτού είναι:

Γάλα, αυγά, ζάχαρη – γλυκαντικά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, χυμοί φρούτων.

Πρόσθετα τροφίμων (σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές, χρωστικές και αρωματικές ύλες).

Άλλα συστατικά (κομμάτια ή σιρόπι σοκολάτας, ξηροί καρποί, σιρόπι καραμέλας και κομμάτια φρούτων).

Η θρεπτική αξία του

Το παγωτό αποτελεί συχνή αιτία «αντιπαράθεσης» στην οικογένεια, με τους γονείς να προσπαθούν να περιορίσουν την κατανάλωσή του, δεδομένης της υψηλής ενεργειακής του πυκνότητας, και τα παιδιά να το ζητούν σε κάθε ευκαιρία. Γενικότερα, θα λέγαμε ότι αποτελεί θρεπτικό γλύκισμα με πολλά υπέρ και ορισμένα κατά για τη διατροφή ενός παιδιού. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Τι θα πάρουµε από ένα παγωτό

Τα «καλά»

Ενέργεια, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φωσφόρο, βιταμίνη D, βιταμίνη Α

Τα αρνητικά

Ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά – χοληστερίνη, πρόσθετα, κάποια περιέχουν πολλές θερμίδες

Πόσες θερμίδες έχει το παγωτό

Παγωτό χύμα

1 μπάλα σορμπέ φρούτων: 100 θερμίδες

1 μπάλα κρέμα: 180 θερμίδες

1 μπάλα σοκολάτα: 235 θερμίδες

1 μπάλα παρφέ: 250 θερμίδες

Παγωτό τυποποιημένο

γρανίτα: 50-100 θερμίδες

παγωτό ξυλάκι (0%): 190 θερμίδες

ξυλάκι κρέμα με επικάλυψη σοκολάτας: 250 θερμίδες

ξυλάκι κρέμα με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς: 350 θερμίδες

κυπελλάκι με σιρόπι και ξηρούς καρπούς: 340-380 θερμίδες

πύραυλος σοκολάτα: 300-400 θερμίδες

Πόσα παγωτά µπορεί να φάει;

Με βάση τα παραπάνω το παγωτό μπορεί να συμπεριληφθεί στο διαιτολόγιο των παιδιών, αρκεί να δίνεται προσοχή στην ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσής του. Δεν παρέχει μόνο τις λεγόμενες «κενές» θερμίδες της ζάχαρης και των λιπαρών, αλλά μπορεί – ανάλογα με τον τύπο του –, να προσφέρει σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο γάλα.

  • Τα παιδιά µπορούν να καταναλώνουν ένα µικρό παγωτό µία – δύο φορές την εβδοµάδα, στο πλαίσιο ενός ισορροπηµένου διατροφικού προτύπου.
  • Θεσπίστε κανόνες σχετικά µε την κατανάλωση παγωτών και γλυκών, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθούνται από όλη την οικογένεια.
  • Μη χρησιµοποιείτε το παγωτό ως επιβράβευση για κάτι που έκανε το παιδί ή ως κίνητρο για να δοκιµάσει/καταναλώσει κάποιο άλλο τρόφιµο.
  • Το παγωτό δεν θα πρέπει να «απαγορεύεται», καθώς η απαγόρευση απλώς θα αυξήσει την επιθυµία των παιδιών να το καταναλώσουν.
  • Γίνετε πρότυπο για το παιδί σας και περιορίστε την κατανάλωση παγωτού και γλυκών ώστε να δώσετε το καλό παράδειγµα.

 

Ποιο είδος να προτιµάµε;

Εκτός όµως από τη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης, έχει σηµασία και το είδος του παγωτού που επιλέγετε. Ετσι, είναι προτιµότερο να καταναλώνονται απλά παγωτά µε γεύση βανίλιας ή φρούτων, έναντι των πιο σύνθετων, που περιέχουν υλικά όπως κοµµάτια σοκολάτας ή µπισκότων, ξηρούς καρπούς, καραµέλα ή διάφορα σιρόπια. Καλή εναλλακτική αποτελούν και το παγωµένο γιαούρτι, οι γρανίτες και τα σορµπέ φρούτων, αν και δεν θα πρέπει να ξεχνάµε πως ναι µεν έχουν χαµηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά, από την άλλη, είναι αρκετά πλούσια σε ζάχαρη.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, MSc, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής, διευθυντή του διατροφικού portal και της επιστημονικής ομάδας «Νέα Διατροφή»