Όταν σκεφτόμαστε αν θα κάνουμε δεύτερο παιδί, εκτός από τη δική μας ανάγκη να ξαναβιώσουμε την εμπειρία της γονεϊκότητας, πάντοτε σκεφτόμαστε την όμορφη σχέση που μπορεί να αναπτύξει με το πρωτότοκο, κάνοντας τη ζωή του πιο όμορφη και πλούσια και γεμίζοντάς την αγάπη. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή η σκέψη έρχεται πέντε ή περισσότερα χρόνια μετά την πρώτη γέννηση; Τι αλλάζει στις αδελφικές σχέσεις; Πώς επηρεάζει τη δική μας καθημερινότητα ως γονείς;

Μικροί βοηθοί…

Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών σας προσεγγίζει τη δεκαετία, υπάρχει περίπτωση αυτή τη φορά η δουλειά σας να είναι πιο εύκολη. Πολλά παιδιά ενθουσιάζονται μπροστά στην ευκαιρία να αναλάβουν το ρόλο του «μεγάλου» και είναι παραπάνω από πρόθυμα να βοηθήσουν στη φροντίδα του νέου βρέφους.

… ή αδιάφοροι περαστικοί

Δυστυχώς, υπάρχει περίπτωση τον πρώτο καιρό τα πράγματα να μην είναι τόσο παραμυθένια. Ακόμη και αν το μεγάλο αδελφάκι χαρεί με τον ερχομό ενός καινούριου μέλους της οικογένειας, υπάρχει περίπτωση να μην ενθουσιαστεί εξίσου όταν ακούσει το κλάμα του ή όταν του ζητήσετε να αναλάβει νέες υποχρεώσεις. Μην απογοητεύεστε και μην το πιέσετε. Σύντομα θα αναπτύξουν την όμορφη σχέση στην οποία ελπίζετε.

Έφηβοι – νταντάδες

Σίγουρα δεν αισθάνεστε άνετα να αφήσετε ένα μωρό τριών μηνών με το οκτάχρονο αδελφάκι του, όμως ένας έφηβος μπορεί να προσέξει για λίγη ώρα ένα νήπιο τεσσάρων χρονών. Όταν και οι δύο γονείς δουλεύουν πολλές ώρες ή χρειάζονται λίγη ώρα αποφόρτισης, η διαφορά ηλικίας που τώρα σας αγχώνει μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια!

Επιπλέον γονείς

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν το πρωτότοκο αναλαμβάνει μεγάλο μερίδιο της ανατροφής του μικρού σας, ενδέχεται η σχέση που θα αναπτύξουν μεταξύ τους να θυμίζει περισσότερο εκείνη ενός γονέα με το παιδί του, παρά αυτή που συνηθίζεται μεταξύ αδελφών. Αυτό σίγουρα θα σας φανεί χαριτωμένο, όμως δεν αποκλείεται η επιπλέον πίεση που θα νιώθει ο «Βενιαμίν» σας, να οδηγήσει σε μικρές εξεγέρσεις!

Κίνητρο για γνώση

Από τη στιγμή που θα αρχίσει να μιλάει και να περπατάει, το μικρότερο παιδί σας δεν θα βλέπει την ώρα να γίνει σαν το μεγάλο του αδελφάκι. Αυτό ενίοτε θα γίνεται πολύ ενοχλητικό για το πρώτο παιδί, όμως ενδέχεται να ωθήσει το μικρότερο να μάθει πιο γρήγορα δεξιότητες όπως η γραφή ή η αριθμητική, ώστε να μπορέσει να παίζει επιτραπέζια με την παρέα των «μεγάλων».

Σκηνές ζηλοτυπίας

Σας φαίνεται παράξενο που η έφηβη κόρη σας ζηλεύει ένα μωρό; Όσο ανεξάρτητοι και αν θέλουν να δείχνουν οι έφηβοι, στην πραγματικότητα έχουν τεράστια ανάγκη από φροντίδα και υποστήριξη. Η εμφάνιση ενός βρέφους που αποσπά το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής σας, ιδιαίτερα όταν χρειάζεται να το προσέχει και η ίδια, μπορεί να την κάνει να νιώσει ότι την παραμελείτε για χάρη του «καινούριου».

Πρακτικές ευκολίες

Όσο και αν σας αγχώνει η διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών σας, σίγουρα είναι καλύτερα να αλλάζετε πάνες και να ταΐζετε ένα μωρό αντί για δύο. Ταυτόχρονα, το σώμα της μητέρας έχει το χρονικό περιθώριο να επανέλθει, αντί να ταλαιπωρηθεί από αλλεπάλληλες γέννες.

Οικιακή οικονομία

Τα παιδιά πάντα είχαν, έχουν και θα έχουν έξοδα. Ωστόσο, ειδικά αν το πρωτότοκο σπουδάσει σε άλλη πόλη, ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα είναι ευκολότερη υπόθεση από ό,τι αν έπρεπε να στηρίξετε δύο φοιτητικά νοικοκυριά. Αυτό το πλεονέκτημα είναι εμφανές και στο προηγούμενο διάστημα: Όσες δραστηριότητες και αν κάνει ένα επτάχρονο παιδί, το οικονομικό κόστος δεν συγκρίνεται με τα προπαρασκευαστικά φροντιστήρια για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Δύσκολοι συνδυασμοί

Όταν μεγαλώνετε ταυτόχρονα έναν έφηβο και μία τρίχρονη, δεν είναι πολύ εύκολο να βρείτε δραστηριότητες που θα διασκεδάσουν όλη την οικογένεια. Με τη σειρά του, αυτό ενδέχεται να σας δημιουργεί το άγχος ότι τα παιδιά σας δεν θα μπορέσουν ποτέ να δεθούν ως αδέρφια. Στην πραγματικότητα, αν και η σχέση τους δεν πρόκειται να εξελιχθεί ανεξαρτήτως της διαφοράς ηλικίας, το πιθανότερο είναι να αποκτήσουν έναν δικό τους, ξεχωριστό δεσμό, ο οποίος θα τα συντροφεύει σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής τους.