Οι πτήσεις με παιδιά μπορούν να γίνουν τόσο δύσκολες ώστε να έχουν αποτελέσει πλούσια πηγή υλικού για stand-up κωμικούς εδώ και δεκαετίες. Όταν, μάλιστα, τα εν λόγω παιδιά είναι δικά μας, η αναστάτωση συνοδεύεται και από αισθήματα ντροπής απέναντι στους συνεπιβάτες μας που πρέπει να υποστούν τα ξεσπάσματα των νηπίων που συνοδεύουμε. Δυστυχώς, τίποτα δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι το ταξίδι σας θα είναι ανέφελο, όμως υπάρχουν ορισμένες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τον πανικό.

– Προετοιμαστείτε για το απροσδόκητο: Ακόμη και το πιο ήρεμο νήπιο χαρακτηρίζεται από περιορισμένες αντοχές απέναντι στην ακινησία. Επίσης, η ασφάλεια του αεροδρομίου δεν αποκλείεται να έχει περίεργες αντιλήψεις για τα αντικείμενα πρώτης ανάγκης που έχετε μαζί για το παιδί. Για παράδειγμα, ενδέχεται να σας βάλουν να ανοίξετε το μπουκάλι με το γάλα του για να επιβεβαιώσουν ότι… δεν πρόκειται να εκραγεί.

– Προτιμήστε τις αργές ανταποκρίσεις: Μπορεί εσείς να μην βλέπετε την ώρα να φτάσετε στον προορισμό σας, όμως το μικρό σας έχει ανάγκη να εκτονώσει λίγη από την ενέργειά του. Επομένως, αν δεν βρείτε απ’ ευθείας πτήση, επιλέξτε κάποια ανταπόκριση που να σας αφήνει κάποιο χρόνο στον ενδιάμεσο σταθμό. Θα βοηθήσει και στη μείωση του δικού σας άγχους.

– Να είστε υπερβολικοί: Είναι καλύτερο να έχετε μαζί σας μερικά πράγματα παραπάνω, παρά να χρειαστείτε κάτι για να διαπιστώσετε ότι βρίσκεται στις αποσκευές. Ποτέ δεν μπορείτε να έχετε υπερβολικά πολλές πάνες, μωρομάντηλα ή σακούλες.

– Εξοπλιστείτε με παιχνίδια: Τα ηλεκτρονικά είναι πάντα μια καλή λύση όταν θέλετε να κρατήσετε τα παιδιά απασχολημένα, όμως δεν είναι κακό να φροντίσετε για λίγη ποικιλία. Άλλωστε ο νόμος του Μέρφι λέει ότι θα επιλέξουν ακριβώς εκείνη τη στιγμή για να χαλάσουν ή το παιδί σας θα αποφασίσει ότι έχει βαρεθεί τις εφαρμογές που δεν χόρταινε ως χθες. Ένα μπλοκ ζωγραφικής και κηρομπογιές ή μερικά μικρά κουκλάκια είναι ιδανικές επιλογές.

– Φτιάξτε τσάντες – έκπληξη: Ετοιμάστε ένα… πακέτο σωτηρίας για κάθε παιδί. Δεν χρειάζεται να δαπανήσετε πολλά χρήματα. Μερικά φθηνά παιχνίδια που δεν έχουν ξαναδεί και δυο – τρία (όχι και τόσο υγιεινά) σνακ που σπάνια έχουν τη χαρά να απολαμβάνουν είναι αρκετά για να σταματήσουν μια κρίση.

– Πετάξτε στη χώρα των ονείρων: Δεν πιάνει πάντα, όμως κλείνοντας εισιτήρια για μια νυχτερινή πτήση βελτιώνετε τις πιθανότητες τα παιδιά σας πράγματι να κοιμηθούν μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας.

– Μην κολλήσετε στην αισθητική: Το κυριότερο τόσο για εσάς όσο και για το μικρό σας είναι να είστε ντυμένοι άνετα και σε πολλαπλές στρώσεις, ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε τα ρούχα στη θερμοκρασία του αεροδρομίου και του αεροπλάνου. Είναι προτιμότερο να τους φορέσετε τις πιτζάμες τους παρά να ταξιδέψετε με ένα παιδί που πιέζεται από τα ρούχα του.

– Μην αφήσετε τη ναυτία να σας αιφνιδιάσει: Ο εμετός και η ναυτία είναι αρκετά συνηθισμένα φαινόμενα στις πτήσεις με τόσο νεαρούς συνεπιβάτες. Φροντίστε να βάλετε στην τσάντα σας μερικές χοντρές πλαστικές σακούλες και μια καθαρή αλλαξιά ρούχα για όλα τα μέλη της οικογένειας, ώστε να εξασφαλίσετε ότι ό,τι και αν γίνει η οικογένειά σας θα συνεχίσει να μυρίζει όμορφα.

– Πάρτε τα οικογενειακά βάρη στην πλάτη: Μπορεί οι τσάντες χειρός να είναι πιο κομψές, όταν όμως θα κυνηγάτε τον πεντάχρονο γιο σας στους διαδρόμους του Ελευθέριος Βενιζέλος θα εκτιμήσετε πραγματικά την αξία ενός μπάκπακ.

– Διαίρει και βασίλευε: Σχεδόν κάθε ζευγάρι περιλαμβάνει ένα άτομο που οργανώνει και την παραμικρή λεπτομέρεια και ένα που παραμένει χαλαρό μέχρι τελευταία στιγμή. Όταν όμως έρθετε αντιμέτωποι με ένα αεροπλάνο και ένα ή περισσότερα παιδιά, το πρώτο άτομο διακινδυνεύει την ψυχική του υγεία. Γι’ αυτό μοιράστε τις αρμοδιότητες όσο το δυνατόν πιο ισόποσα.