Τα ευαίσθητα παιδιά αναπτύσσουν από νωρίς έντονη ενσυναίσθηση, ενώ συχνά διακρίνονται από ισχυρή φαντασία και καλλιτεχνικές τάσεις. Ωστόσο, μαζί με αυτά έχουν την τάση να «πνίγονται σε μια κουταλιά νερό» και να δυσκολεύονται να ξεπεράσουν μια σειρά από πράγματα που θα έμοιαζαν πολύ απλά σε ένα άλλο παιδάκι. Το γεγονός αυτό δημιουργεί αρκετές προκλήσεις όταν προσπαθείτε να εφαρμόσετε τη διαπαιδαγώγηση που θεωρείτε σωστή, αλλά και πολλές αγωνίες σε σχέση με το μέλλον του. Πώς μπορεί κανείς να θέσει όρια σε ένα πιτσιρίκι που κλαίει με το παραμικρό; Και, κυρίως, πώς θα καταφέρει να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό ενήλικα που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνος του τις δυσκολίες της καθημερινότητας;

Αποδοχή

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να επιχειρήσετε είναι να αλλάξετε τον χαρακτήρα του παιδιού σας. Όχι μόνο δεν θα τα καταφέρετε, αλλά θα μειώσετε την αυτοπεποίθησή του και πιθανώς θα το απομακρύνετε από κοντά σας, καθώς δεν θα νιώθει ότι μπορεί να είναι ο εαυτός του γύρω σας. Να θυμάστε ότι η ευαισθησία δεν ταυτίζεται με την αδυναμία. Σε πολλές περιπτώσεις, η ικανότητα των παιδιών να αντιδρούν και να επηρεάζονται από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός τους, τα κάνει πιο ευφυή και δημιουργικά.

Ηρεμία

Όλα τα παιδιά χρειάζονται σταθερότητα και ασφάλεια, όμως τα παιδιά αυτής της κατηγορίας έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από ένα ήρεμο περιβάλλον. Μια άνετη γωνίτσα στο δωμάτιό του, γεμάτη βιβλία και άλλα αντικείμενα που το χαλαρώνουν θα το βοηθήσει να αποφορτίζεται μετά από μια έντονη ημέρα. Από την πλευρά σας, καλό είναι να αποφεύγετε τις εντάσεις με τον σύντροφό σας και να διαχειρίζεστε με ψυχραιμία τα προβλήματα που προκύπτουν.

Ήπια πειθαρχία

Τα όρια είναι απαραίτητα για να εξασφαλίσετε την σωστή ανάπτυξή του – ενίοτε και τη σωματική του ακεραιότητα – όμως η επιβολή δεν αποτελεί σωστή διαχείριση. Εξηγήστε στο παιδί γιατί χρειάζεται να κάνει αυτό που του ζητάτε και επιλέξτε προσεκτικά τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε. Τα ευαίσθητα παιδιά συχνά «πιάνονται» από τις λέξεις και φορτίζονται συναισθηματικά για πράγματα που θα μπορούσαν να μην τα επηρεάσουν. Σε καμία περίπτωση μην παραβλέπετε πράγματα που θεωρείτε ότι χρήζουν διόρθωσης για να αποφύγετε το κλάμα του, καθώς αυτό θα βλάψει τον χαρακτήρα του μακροπρόθεσμα.

Λεξιλόγιο

Εκτός από τις δικές σας διατυπώσεις, έχουν μεγάλη σημασία και οι δικές του. Την επόμενη φορά που θα αντιδράσει υπερβολικά σε κάτι ασήμαντο, μην υποτιμήσετε τα συναισθήματά του, αλλά προσπαθήστε να τα περιγράψετε. Έτσι θα το μάθετε να επικοινωνεί καλύτερα μαζί σας, ώστε να μπορείτε να το βοηθήσετε.

Λύσεις σε βήματα

Όταν καταλάβετε πού ακριβώς είναι το πρόβλημα, μην βιαστείτε να το λύσετε εκ μέρους του ακόμη και αν σας είναι εύκολο. Περιγράψτε του βήμα – βήμα τι πρέπει να κάνει και τον τρόπο που κάθε του κίνηση καταλήγει εντέλει στο σωστό αποτέλεσμα, για να μπορέσει σταδιακά να βρίσκει μόνο του διεξόδους από τις δύσκολες καταστάσεις χωρίς να «πελαγώνει».

Συζητήσεις

Τα ευαίσθητα παιδιά είναι υπέροχοι συνομιλητές γιατί έχουν την ικανότητα να μπαίνουν στη θέση των άλλων και να τους συναισθάνονται. Ταυτόχρονα, μέσω της συζήτησης μπορείτε να αντιμετωπίσετε την τάση του παιδιού να παίρνει τα πράγματα πολύ προσωπικά, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες ως αδικία εις βάρος του εαυτού του και να κρατά κακία απέναντι στα άτομα που θεωρεί ότι δεν του φέρθηκαν καλά.

Φιλίες

Η ενσυναίσθηση του μικρού σας είναι υπέροχο χαρακτηριστικό για τις φιλίες του, όμως το γεγονός ότι δείχνει εύκολα ευάλωτο ίσως δυσκολεύει τις σχέσεις του με τα άλλα παιδάκια. Μην γίνετε πολύ παρεμβατικοί, όμως φροντίστε να ενισχύετε τις φιλίες του κανονίζοντας ραντεβού για παιχνίδι ή φέρνοντάς το σε επαφή με τα παιδάκια φίλων σας.

Ενθάρρυνση και επιβράβευση

Η σιγουριά του παιδιού για τον εαυτό του θα το βοηθήσει να ξεπεράσει τους φόβους που συχνά μπαίνουν εμπόδιο στην πρόοδό του. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αντιδράτε με ενθουσιασμό στο παραμικρό πράγμα που πετυχαίνει. Έτσι θα το κάνετε να αισθανθεί ότι δεν το εννοείτε ή ότι υποτιμάτε τις δυνατότητές του! Αντ’ αυτού διαχωρίστε την προσπάθεια από το αποτέλεσμα και επαινέστε το για την πρώτη, ώστε να το μάθετε να μην απογοητεύεται όταν δεν καταφέρνει να εκπληρώσει έναν στόχο. Αντίστοιχα, δώστε του κίνητρα με τη μορφή επιβράβευσης και, όταν αποτυγχάνει, θυμίστε του ότι μπορεί να προσπαθήσει ξανά την επόμενη ημέρα.