«Φύγε! Θέλω να με βάλει για ύπνο ο μπαμπάς!», φώναξε χθες το βράδυ η μικρή σας και σας ράγισε την καρδιά. Μην ανησυχείτε, δεν κάνατε άθελά σας κάτι που κατέστρεψε τη σχέση σας ανεπανόρθωτα, ούτε είστε ανεπαρκής. Απλώς το παιδί σας μεγαλώνει και μια από τις… παρενέργειες της ανάπτυξής του είναι και η επιλογή ενός «αγαπημένου» γονιού. Ευτυχώς, αυτή η προσκόλληση στον έναν από τους δύο γονείς δεν κρατάει πολύ – συνήθως διαρκεί από μερικές ημέρες μέχρι μερικούς μήνες. Μέχρι να σας ξαναγαπήσει εξίσου, έχει σημασία να καταλάβετε τις αιτίες της συμπεριφοράς του και να τηρήσετε τη σωστή στάση.

Τι άλλαξε ξαφνικά;

Έχουμε καλά νέα. Η αδυναμία που δείχνει το παιδί στον έναν από τους δυο σας είναι δείγμα γνωστικής και συναισθηματικής ωρίμανσης. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει πώς να κινείται μέσα στις σχέσεις, να εκφράζει οικειότητα, να διεκδικεί την ανεξαρτησία του και να λαμβάνει μόνο του αποφάσεις. Επιπλέον, είναι καλό σημάδι και για τη σχέση σας μαζί του: Αισθάνεται την ασφάλεια ότι δεν θα το απορρίψετε αν δεν διεκδικεί την αγάπη σας διαρκώς.

Δείξτε ψυχραιμία

Όπως ήδη αναφέραμε, αυτή η φάση σύντομα θα περάσει. Μην βιώσετε την κατάσταση ως απόρριψη αν τελευταία σας τοποθετεί σε δεύτερη μοίρα και μην αισθάνεστε ενοχές ούτε περηφάνια αν… κερδίσατε το χρυσό. Δεν αποκλείεται σε λίγες μέρες οι ρόλοι σας να έχουν αντιστραφεί.

Αν είστε ο… επίλεκτος

  • Πείτε στο παιδί καλά λόγια για τον σύντροφό σας σε ανύποπτο χρόνο: «Ο μπαμπάς μας φροντίζει πάρα πολύ. Είμαστε πολύ τυχεροί που τον έχουμε, δεν νομίζεις;»
  • Μην κρατάτε όλα τα καλά για τον εαυτό σας: Αν εσείς είστε ο γονιός που πάντα παίζει με το παιδί και η σύντροφός σας εκείνη που του ζητά να φάει το φαγητό του και να μαζέψει τα παιχνίδια του, είναι λογικό να προτιμά το χρόνο μαζί σας.
  • Δώστε τους λίγο χρόνο: Πηγαίνετε για μία βόλτα για να περάσουν κάποια ώρα οι δυο τους ή ακόμη και αν μείνετε σπίτι, ασχοληθείτε με κάτι άλλο και κρατήστε τις αποστάσεις σας για ένα απόγευμα.

Αν είστε ο παραγκωνισμένος

  • Μην απογοητευτείτε: Συνεχίστε να δείχνετε την αγάπη σας στο παιδί ακόμη και αν την απορρίπτει. Σύντομα θα σας την ανταποδίδει και πάλι. Αντίθετα, αν αποτραβηχτείτε η σχέση σας θα δυσκολευτεί να επανακάμψει.
  • Παίξτε μαζί του: Παρακολουθήστε το την ώρα που παίζει και προσπαθήστε να συμμετέχετε στο παιχνίδι του. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα διαμαρτυρηθεί.
  • Γίνετε ο τρίτος της παρέας: Αν θέλει οπωσδήποτε και τον άλλο γονέα, παίξτε και οι τρεις ένα εύκολο και διασκεδαστικό επιτραπέζιο.
  • Ξεκινήστε μια παράδοση: Πώς θα σας φαινόταν αν κάθε Κυριακή πρωί πηγαίνατε οι δυο σας για μία βόλτα στο πάρκο ή στο κέντρο της πόλης; Είναι βέβαιο πως μια τέτοια συνήθεια θα γίνει μία από τις αγαπημένες παιδικές αναμνήσεις του όταν θα μεγαλώσει.