Τα παιδιά έχουν ανάγκη από μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, καθώς χάρη σε αυτές ο οργανισμός τους είναι σε θέση να παράγει αιμοσφαιρίνη, δηλαδή το τμήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα, αλλά και να «χτίσει» υγιείς καρδιακούς μυς. Εκτός αυτού οι πρωτεΐνες είναι ζωτικές για την παραγωγή ορμονών και ενζύμων που απαιτούνται για την ανάπτυξή του, γι’ αυτό και αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά της παιδικής διατροφής.

Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά είναι πολύ διστακτικά στην ιδέα του κρέατος, μιας από τις κυριότερες πηγές αυτού του πολύτιμου συστατικού. Και είναι λογικό. Το κρέας πολλές φορές είναι στεγνό και σκληρό, με αποτέλεσμα να απαιτεί πολύ έντονη μάσηση προκειμένου να καταφέρουν να το φάνε. Ταυτόχρονα, αν δεν μαγειρευτεί με μαεστρία, είναι πολύ εύκολο να καταλήξει άγευστο. Όμως, όσο και αν δεν τα αδικούμε, το πρόβλημα παραμένει: Τι μπορούμε να κάνουμε για να πείσουμε ένα νήπιο να φάει λίγο κρέας;

Οι απαραίτητες προσαρμογές

Τα περισσότερα νήπια αγαπούν τις τροφές που είναι μαλακές και ζουμερές ή ξεροψημένες και τραγανές. Προσπαθήστε να μαγειρέψετε το κρέας σας με αντίστοιχο τρόπο, ώστε να τα κάνετε να το αγαπήσουν. Ένα μαριναρισμένο μαλακό κομμάτι αρνιού που αργοψήνεται τυλιγμένο σε μία λαδόκολλα έχει περισσότερες πιθανότητες να καταναλωθεί από ό,τι μια στεγνή μερίδα στήθος κοτόπουλου.

Αν παραμείνει ασυγκίνητο από την καινούρια υφή, δοκιμάστε συνταγές με υγιεινές σάλτσες ή κάποιο τυρί που θα χαρίσει πιο ενδιαφέρουσα γεύση. Κάθε φορά που το παιδί δοκιμάζει το κρέας και απογοητεύεται, σκεφτείτε τι μπορεί να είναι αυτό που δεν του άρεσε στην παρασκευή σας, ώστε ο επόμενος πειραματισμός σας να κινηθεί πιο στοχευμένα.

Παραλλαγή – απόκρυψη

Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι γαστριμαργικές σας απόπειρες να μην σταθούν αρκετές, ιδίως αν έχει καταχωρήσει στο μυαλό του ότι «το κρέας δεν είναι νόστιμο». Σε αυτή την περίπτωση, τα παρακάτω βήματα δεν αποκλείεται να βοηθήσουν:

Μικρές μπουκιές

Η έντονη μάσηση είναι από τα βασικότερα πράγματα που το αποθαρρύνουν. Δοκιμάστε να κόψετε το κρέας σε πολύ μικρά και λεπτά κομματάκια ή ακόμη και σε λεπτές λωρίδες τις πρώτες φορές που θα του το προσφέρετε. Σταδιακά θα καταφέρνει να φάει και μεγαλύτερα κομμάτια.

Πανάρετέ το

Φτιάξτε σπιτικές κοτομπουκιές – ιδανικά από το ζουμερό μπούτι και όχι από το στήθος του κοτόπουλου – και ψήστε τις στο φούρνο. Τα παναρισμένα τρόφιμα συνήθως αρέσουν στα παιδιά.

Κάντε βουτιές

Ετοιμάστε υγιεινά ντιπ (για παράδειγμα από γιαούρτι και μυρωδικά) και βουτήξτε μέσα τα μικρά κομματάκια του κρέατος. Έτσι το γεύμα του θα αποκτήσει επιπλέον γεύση και υγρασία, ενώ παράλληλα θα το δει σαν παιχνίδι.

Σουβλάκι ή καλαμάκι;

Αν το παιδί είναι στην κατάλληλη ηλικία ώστε κάτι τέτοιο να είναι ασφαλές, φτιάξτε του σπιτικά σουβλάκια με μικρά κομμάτια κρέατος και κάποια ψητά λαχανικά.

Μαγειρέψτε μαζί

Δώστε του έναν μικρό ρόλο στην προετοιμασία του φαγητού και ίσως ενδιαφερθεί περισσότερο για το τελικό αποτέλεσμα.

Τι να κάνετε αν εξακολουθήσει να αρνείται

Αν η οικογένειά σας τρώει κρέας, το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή και το παιδί θα σας αντιγράψει. Ως τότε, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι θα λαμβάνει τις αναγκαίες πρωτεΐνες φροντίζοντας η διατροφή του να είναι πλούσια σε αυγά, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά, όσπρια και ψάρια.