Όταν πασχίζετε να χωρέσετε στη μέρα σας τη δουλειά, την περιποίηση του σπιτιού, την μετακίνηση του παιδιού από τη μία δραστηριότητα στην άλλη και τον ποιοτικό χρόνο μαζί του, ίσως η προσθήκη των συναντήσεων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο ήδη ασφυκτικό σας πρόγραμμα να μοιάζει υπερβολική. Στην πραγματικότητα, όμως, η συμμετοχή σας μπορεί να μεταμορφώσει προς το καλύτερο τη σχολική εμπειρία του παιδιού σας, αλλά και να σας γλιτώσει από δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ευκαιρία για γνωριμίες

Νέα τάξη, νέο σχολείο, νέοι γονείς: Ο σύλλογος γονέων σας επιτρέπει να έρθετε σε επαφή με τις οικογένειες των φίλων του παιδιού σας για περισσότερο χρόνο από ό,τι όταν περιμένετε τα μικρά σας να σχολάσουν.

Ενημέρωση για προβλήματα

Το παιδί δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί όλα τα πράγματα που ενδέχεται να μην πηγαίνουν καλά στο σχολείο, είτε πρόκειται για τις ελλιπείς υποδομές, είτε για την αδυναμία ενός δασκάλου να μεταδώσει σωστά ή ολοκληρωμένα την ύλη. Σε άλλες περιπτώσεις ενδέχεται να φοβάται ή να ντρέπεται να μοιραστεί μαζί σας ένα γεγονός, όπως συμβαίνει συχνά με περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.

Δημιουργικές λύσεις

Σίγουρα μπορείτε να κάνετε πράγματα και μόνοι σας, όταν όμως συνεργάζεστε με άλλους γονείς και μάλιστα στα πλαίσια ενός αναγνωρισμένου οργάνου, έχετε τη δυνατότητα να διεκδικήσετε περισσότερα. Μάλιστα, οι σύλλογοι γονέων εκτός από την επαφή τους με τον σύλλογο διδασκόντων μπορούν να συνεργαστούν και με τον εκάστοτε Δήμο για την επίλυση των τυχόν προβλημάτων.

Ενδιαφέρουσες δραστηριότητες

Δεν υπάρχει λόγος να περιοριστείτε μόνο στη διόρθωση των σφαλμάτων. Όλοι μαζί ως γονείς έχετε την ευκαιρία να βελτιώσετε μια ήδη καλή κατάσταση διοργανώνοντας εκδηλώσεις, αθλητικές προπονήσεις ή άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες που επεκτείνουν την εκπαιδευτική εμπειρία των παιδιών, όπως είναι για παράδειγμα οι θεατρικές ομάδες ή η ενισχυτική διδασκαλία.

Δημόσιος λόγος

Οι σύλλογοι γονέων συχνά εκφράζουν με δημόσια κείμενα την άποψή τους για κοινωνικά ζητήματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν τη λειτουργία του σχολείου. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο αυτό έχει γίνει αρκετά συνηθισμένο. Η συμμετοχή σας σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει ότι η άποψή σας θα επικρατήσει – όπως άλλωστε συμβαίνει και με κάθε συλλογική διαδικασία – όμως σας προφυλάσσει από δυσάρεστες εκπλήξεις και σας δίνει τη δυνατότητα να προετοιμάσετε το παιδί σας και να του εξηγήσετε τους λόγους που συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την απόφαση του συλλόγου.

Παράδειγμα συμμετοχικότητας

Τα παιδιά μάς παρακολουθούν ακόμη και όταν δεν το καταλαβαίνουμε, και μέσα από εμάς μαθαίνουν τους τρόπους σκέψης και δράσης που θα ακολουθούν αργότερα στη ζωή τους. Βλέποντάς σας να παίρνετε μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν την καθημερινότητά του, αυξάνετε τις πιθανότητες να εξελιχθεί σε έναν ενήλικα που ενδιαφέρεται για τα κοινά.