Η αντίστροφη μέτρηση για πρώτο «κουδούνι» στα σχολεία έχει ξεκινήσει καθώς την Τετάρτη θα γίνει ο αγιασμός στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα βιβλία είναι εδώ και ημέρες στα σχολεία ενώ οι 20.000 και πλέον αναπληρωτές που έχουν προσληφθεί σε πρώτη φάση από το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να είναι όλοι στις θέσεις τους μέχρι και σήμερα.

Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την πρόσληψη 20.558 αναπληρωτών, με τις 16.191 προσλήψεις να αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 4.367 την Δευτεροβάθμια.

Ο συνολικός αριθμός προσλήψεων, μετά το πρώτο «κύμα», φαίνεται πως θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των κενών στα σχολεία. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να γίνουν και άλλες προσλήψεις ενώ έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών που θα χρειαστούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Οι αλλαγές για το νέο σχολικό έτος

Όπως είχε ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων στα μέσα του καλοκαιριού, οι αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει για την τρέχουσα σχολική χρονιά αποτελούν βελτιωτικές κινήσεις και όχι ριζικές αλλαγές, που θα αιφνιδίαζαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Θα συνεχίσει και φέτος η δράση «Η τσάντα στο σχολείο», με βάση την οποία για τουλάχιστον δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα, οι τσάντες των μαθητών με τα διδακτικά τους βιβλία θα παραμένει στο σχολείο.

Για το λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το σύστημα εισαγωγής που ψηφίστηκε επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου παραμένει στους βασικούς του άξονες:

  • Οι εξετάσεις θα γίνουν σε τέσσερα μαθήματα. Οι μαθητές θα εξεταστούν στα ίδια ακριβώς μαθήματα τόσο για το απολυτήριο, όσο και για τις πανελλαδικές. Αντί των Λατινικών, οι μαθητές θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων θα είναι 6 την εβδομάδα.
  • Οι Ομάδες Προσανατολισμού θα είναι τέσσερις, όσα και τα επιστημονικά πεδία.

Τα νέα δεδομένα για τη Γ΄ λυκείου

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η ρύθμιση Γαβρόγλου για τον διαχωρισμό των τμημάτων των ΑΕΙ σε «πράσινα» και «κόκκινα» μπήκε στο συρτάρι του υπουργείου Παιδείας. Για τη φετινή χρονιά θα ισχύσουν οι εξής αλλαγές:

  • Κατάργηση της κατηγοριοποίησης των τμημάτων σε «ελεύθερης πρόσβασης» και «κατόπιν εξετάσεων».
  • Μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα: Βιολογία, Χημεία, Κοινωνιολογία, Οικονομία, Ιστορία και Αρχαία
  • Μείωση του συντελεστή της λογοτεχνίας στη συνεξέταση με την Έκθεση, στο 15% του συνολικού βαθμού.