Όσο και αν προσπαθούμε να αποφύγουμε τη στιγμή που το τρίχρονο παιδί μας θα αρχίσει να ουρλιάζει χωρίς σταματημό, δυστυχώς είναι βέβαιο πως ορισμένες φορές θα αποτύχουμε παταγωδώς. Και είναι λογικό. Όσοι έχουν τη χαρά να ζουν με ένα νήπιο ξέρουν πολύ καλά πως είναι ικανά να καταρρεύσουν συναισθηματικά επειδή δεν μπόρεσαν να πιάσουν μία πεταλούδα ή γιατί δεν τα αφήσατε να πηδήξουν από το μπαλκόνι. Αφού, λοιπόν, είμαστε καταδικασμένοι σε τέτοιου είδους… διασκεδαστικές στιγμές, υπάρχει τουλάχιστον κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την έντασή τους;

Μείνετε ψύχραιμοι

Σε ήρεμο τόνο, εξηγήστε του ότι πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται έτσι. Μην χρησιμοποιήσετε πολλές λέξεις. Το παιδί δεν παρακολουθεί μόνο το περιεχόμενο αυτών που λέτε αλλά και τη συμπεριφορά σας και με βάση αυτή μαθαίνει να διαχειρίζεται τον θυμό του.

Απομακρυνθείτε

Πηγαίνετε στο διπλανό δωμάτιο μέχρι να ηρεμήσει. Αν αυτό σας δημιουργεί άγχος, μείνετε μαζί του αλλά ασχοληθείτε με κάτι άλλο για όση ώρα κρατήσει το ξέσπασμά του. Μην το κοιτάζετε στα μάτια και μην ανοίξετε συζήτηση. Αν δει ότι το ξέσπασμά του δεν έχει επίδραση πάνω σας, είναι πολύ πιθανό να σταματήσει να κλαίει από μόνο του.

Αν βρίσκεστε έξω, μεταφέρετέ το κάπου ήσυχα

Σηκώστε το στην αγκαλιά σας και πηγαίνετε στο μπάνιο ή στο αυτοκίνητό σας, για να μπορέσει να αποφορτιστεί. Είναι λογικό να αισθάνεστε άβολα, όμως θυμηθείτε πως το παιδί απλώς λειτουργεί ως παιδί: Μην αντιδράσετε υπερβολικά, αλλά εξηγήστε του με ηρεμία ότι πρέπει να σταματήσει και αγνοήστε το μέχρι να το κάνει ή χαϊδέψτε το απαλά. Αν παρόλα αυτά η κατάσταση παραμείνει έκρυθμη, ίσως έχει έρθει η ώρα να επιστρέψετε στο σπίτι.

Επενδύστε στη μονοτονία

Κάποιες φορές όσο και αν το θέλετε δεν είναι δυνατόν να απομακρύνετε το παιδί από το μέρος όπου βρίσκεστε. Για παράδειγμα, μπορεί να ταξιδεύετε με το λεωφορείο. Σε αυτή την περίπτωση μιλήστε του όσο πιο ήπια μπορείτε. Ένα κόλπο που ίσως σας βοηθήσει να μην υψώσετε τη φωνή σας, είναι να επαναλαμβάνετε την ίδια φράση, ώστε να μην εκνευρίζεστε όλο και περισσότερο από την ανυπακοή του.

Μην επιχειρηματολογείτε

Η ένταση στην οποία βρίσκεται δεν του επιτρέπει να συγκεντρωθεί σε αυτά που του λέτε.

Αποσπάστε την προσοχή του

Ένα παιχνίδι ή και μια αστεία γκριμάτσα μπορεί να αρκούν για να σταματήσει.

Υποκύψτε

Ναι, δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνεται συχνά, αλλά αν πρέπει να οδηγήσετε για τέσσερις ώρες και το μόνο που σας ζητάει είναι να βάλετε το αγαπημένο του CD, ίσως αξίζει να περάσει το δικό του και να συγκεντρωθείτε στην οδήγηση.

Μην αγνοείτε την επιθετικότητα

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος γίνεται βίαιο χρησιμοποιώντας κλωτσιές, χτυπήματα και δαγκώματα ή πετώντας και σπάζοντας πράγματα, θα πρέπει να αναλάβετε δράση, ιδανικά απομακρύνοντάς το από την πηγή του θυμού του και κρατώντας το αγκαλιά ή αφήνοντάς το μόνο του μέχρι να ηρεμήσει. Αν πρόκειται για συχνό φαινόμενο, ίσως είναι ανάγκη να λάβετε κάποια μέτρα για να του μάθετε να διαχειρίζεται καλύτερα την ένταση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: