Κανείς μας δεν χρειαζόταν περισσότερο καύσωνα, όμως η πρώτη δροσιά βιάστηκε να μας θυμίσει γιατί ανυπομονούσαμε να έρθει το καλοκαίρι: Οι βροχές σιγά – σιγά θα μετατρέψουν την παιδική χαρά σε άπιαστο όνειρο, τόσο για τα μικρά μας όσο και για εμάς, που μέσα από αυτές τις βόλτες εξασφαλίζαμε πως θα επιστρέψουν στο σπίτι ικανοποιημένα και – κυρίως – κουρασμένα. Ακόμη και αν τις καθημερινές ο παιδικός σταθμός επιφορτίζεται με αυτή την ευθύνη, τα Σαββατοκύριακα μας καλούν να γίνουμε εφευρετικοί για να αποφύγουμε τη νηπιακή ανία και τα ξεσπάσματα που την συνοδεύουν. Αν δε το μικρό μας δεν πηγαίνει ακόμη «σχολείο», τα κόλπα που κρύβουμε κάτω από το μανίκι μας πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα!

Δρόμος από χαρτοταινία

Τα πράγματα είναι πολύ απλά: Παίρνετε μια χαρτοταινία και την κολλάτε επάνω στο χαλί ή το πάτωμα ώστε να σχηματίζει έναν δρόμο. Σκεφτείτε δημιουργικά: Η «λεωφόρος» σας μπορεί να σκαρφαλώνει επάνω στον καναπέ, να περνά μέσα από ένα τούνελ από ρολό χαρτιού υγείας ή να περιλαμβάνει έναν σταθμό διοδίων όταν διασχίζει ένα καινούριο δωμάτιο. Δώστε στο παιδί το αυτοκινητάκι του και αφήστε το να απολαύσει τη διαδρομή!

Κυνήγι φωτογραφιών

Παρατηρήστε προσεκτικά το σπίτι σας και εντοπίστε διάφορα σχήματα που εμφανίζονται επάνω στα έπιπλα, τα υφάσματα ή τα διακοσμητικά. Πάρτε το κινητό ή το tablet σας και τραβήξτε φωτογραφίες τα σχήματα που βρήκατε. Έπειτα δώστε τη συσκευή στο παιδί και ζητήστε του να ανακαλύψει τις τοποθεσίες τους.

Στείλτε επιστολές

Κολλήστε στον τοίχο «γραμματοκιβώτια» σε διάφορα χρώματα, δηλαδή χαρτόνια που θα έχετε κλείσει με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν ένα τσεπάκι. Κάθε γραμματοκιβώτιο θα αντιστοιχεί σε ένα μέλος της οικογένειάς σας. Δώστε στο παιδί φακέλους αλληλογραφίας, κηρομπογιές, λευκές κόλλες χαρτί και χρωματιστά χαρτόνια και πείτε του να γράψει ένα γράμμα ή μία κάρτα για τους παππούδες του, εσάς, τα ξαδελφάκια του, κλπ. Ίσως κερδίσετε αρκετό χρόνο για να μαγειρέψετε το μεσημεριανό γεύμα της οικογένειας!

Παιδικό θέατρο στο σπίτι

Στρώστε ένα πανί για να οριοθετήσετε τη σκηνή και ζητήστε του να διαλέξει ένα από τα αγαπημένα του παραμύθια για να το δραματοποιήσετε. Για να το ενθουσιάσετε ακόμη περισσότερο, προσπαθήστε να μεταμφιεστείτε και οι δύο στους κεντρικούς ήρωες του παραμυθιού χρησιμοποιώντας καθημερινά ρούχα και αντικείμενα. Πρόκειται για ένα παιχνίδι θα εξάψει τη φαντασία του και θα το ωθήσει να γίνει πιο δημιουργικό.

Συλλογή χρωμάτων

Σκορπίστε τα παιχνίδια του σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Έπειτα πάρτε μερικά μεγάλα χαρτόνια σε διαφορετικά χρώματα και ζητήστε του να τοποθετήσει πάνω στο καθένα τα παιχνίδια που αντιστοιχούν. Μια… χρήσιμη εναλλακτική αυτού του παιχνιδιού, είναι να τοποθετήσετε τα χαρτόνια στον πάτο των καλαθιών που χρησιμοποιείτε για να μαζεύετε τα παιχνίδια του παιδιού και, αντί να τα σκορπίσετε εσείς στο σπίτι, να του προτείνετε να «παίξει» αυτό το παιχνίδι όταν έχει ήδη καταφέρει να τα εξαπλώσει παντού από μόνο του!

Τύπος… και υπογραμμός

Μην πετάτε τα παλιά περιοδικά και εφημερίδες. Αντ’ αυτού, κρατήστε τα στην άκρη για τις μέρες που πρέπει να μετατρέψετε το σπίτι σε χώρο διασκέδασης. Δώστε τα στο παιδί μαζί με ένα παιδικό ψαλίδι, ζητήστε του να εντοπίσει όσα περισσότερα ζώα ή σχήματα ή φυτά μπορεί και να τα κόψει, πάντα υπό την επίβλεψή σας. Έπειτα βοηθήστε το να δημιουργήσει ένα κολλάζ και να το διακοσμήσει με μπογιές και αυτοκόλλητα. Αν σας ακούγεται πολύ περίπλοκο για μία συνηθισμένη φθινοπωρινή μέρα, μπορείτε απλώς να του δώσετε μία παλιά εφημερίδα, να τοποθετήσετε ένα καλαθάκι σε σχετικά μικρή απόσταση από το παιδί και να του μάθετε να κάνει μπαλάκια με τα φύλλα της και να στοχεύει στην «μπασκέτα»!

Το πάτωμα καίει!

Κολλήστε στο πάτωμα δέκα χαρτόνια σε διαφορετικά χρώματα, σε αποστάσεις που να μπορεί να υπερπηδήσει το παιδί με ένα άλμα ή έναν μεγάλο δρασκελισμό. Έπειτα πείτε του ότι το πάτωμα καίει και, για να μην ζεματιστεί το ποδαράκι του, θα πρέπει να πατάει πάνω στα πολύχρωμα βραχάκια. Αυτό το απλό παιχνίδι θα κεντρίσει τη φαντασία του παιδιού και θα το απασχολήσει για πολλή ώρα. Για να το κάνετε πιο ενδιαφέρον αλλά και να του δώσετε εκπαιδευτικό χαρακτήρα, μπορείτε να του ζητάτε να πηγαίνει προς ένα συγκεκριμένο χρώμα κάθε φορά.