Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να προσπαθήσουμε να διευρύνουμε το λεξιλόγιο των παιδιών μας. Ο σημαντικότερος σχετίζεται με την προετοιμασία τους για τις δεξιότητες που θα χρειαστεί να αποκτήσουν στη σχολική ηλικία. Βλέπετε, προκειμένου να μάθουν να διαβάζουν, θα πρέπει να έχουν ήδη κατανοήσει σε βάθος το νόημα μιας σειράς από βασικές λέξεις. Άλλος ένας λόγος για να το δοκιμάσετε; Λίγα πράγματα είναι πιο αστεία από ένα τετράχρονο που χαρακτηρίζει το μπρόκολό του «αποτρόπαιο»!

Πώς θα το βοηθήσετε να μάθει καινούργιες λέξεις;

Έχετε στη διάθεσή σας αμέτρητους τρόπους να το βοηθήσετε. Δεν πρόκειται για την ανακάλυψη της Αμερικής: Πολλούς από αυτούς όχι μόνο τους γνωρίζετε ήδη, αλλά και τους χρησιμοποιείτε σχεδόν ασυναίσθητα. Για παράδειγμα, όσο περισσότερο του μιλάτε, τόσο βελτιώνονται και οι γλωσσικές του δεξιότητες. Το διάβασμα ενός παραμυθιού όταν το βάζετε για ύπνο επίσης δεν βλάπτει! Υπάρχουν όμως και ορισμένες μέθοδοι που ίσως δεν έχετε εφαρμόσει ακόμη.

Βρείτε το συνώνυμο

Οι περισσότεροι τείνουμε να δείχνουμε προτίμηση σε συγκεκριμένες λέξεις στην καθημερινότητά μας, χρησιμοποιώντας τες ξανά και ξανά. Αρκεί, λοιπόν, να τις ανταλλάξουμε με τα συνώνυμά τους! Δεν ξέρετε ποιες είναι εκείνες που εμφανίζονται συχνά στον λόγο σας; Παρατηρήστε προσεκτικά αυτές που επιλέγει το μικρό σας και είναι βέβαιο πως θα τις εντοπίσετε.

Γίνετε περιγραφικοί

Το τηλέφωνό σας είναι λευκό. Μήπως όμως είναι και λείο; Σκληρό; Ορθογώνιο; Φωτεινό ή σκοτεινό; Μεγαλύτερο ή μικρότερο από του μπαμπά; Καταλαβαίνετε πού προσπαθούμε να καταλήξουμε.

Γράψτε στιχάκια

Δεν απαιτείται μεγάλη δεξιοτεχνία. Παίξτε παιχνίδια με ομοιοκαταληξίες και ζητήστε του να συμμετέχει. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα χρησιμοποιήσετε λέξεις που ίσως δεν έχει ξανακούσει, αλλά και θα το ωθήσετε να αναζητήσει τρόπους να τις συνδέσει μεταξύ τους. Τι σχέση μπορεί να έχει η γάτα με τη σαλάτα;

Κολλήστε επιγραφές

Γράψτε τα ονόματα της οικογένειάς σας έξω από κάθε δωμάτιο ή πάνω από φωτογραφίες. Βάλτε ταμπελάκια στα καλάθια για τα παιχνίδια του με βάση το περιεχόμενό τους. Μια μέρα, γεμίστε με αυτοκόλλητα χαρτάκια όλα τα αντικείμενα του σαλονιού. Με αυτό τον τρόπο, θα αρχίσει να αναγνωρίζει όχι μόνο τι σημαίνουν αλλά και πώς μοιάζουν όλες αυτές οι λέξεις!

Πηγαίνετε στη βιβλιοθήκη

Οι δανειστικές βιβλιοθήκες είναι το πιο κατάλληλο μέρος για να έρθει σε επαφή με νέες λεξούλες. Κατ’ αρχάς, προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία από βιβλία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε κάθε εβδομάδα να δανείζεστε κάτι διαφορετικό. Ταυτόχρονα, πριν βιώσει την πίεση του σχολείου, το παιδί θα μάθει να συνδέει τα βιβλία με τη διασκέδαση. Η αλληλεπίδρασή του με άλλα πιτσιρίκια παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς το βοηθά να εξασκήσει τις γλωσσικές του δεξιότητες. Τέλος, συχνά οι βιβλιοθήκες φιλοξενούν παιδικές εκδηλώσεις, οι οποίες είναι σχεδιασμένες ακριβώς για να ωθούν τα παιδιά στην αγάπη για τη γλώσσα και τα γράμματα!