Ίσως έχετε ετοιμάσει το δωμάτιο του μωρού ήδη από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, όμως κατά πάσα πιθανότητα το μικρό σας δεν θα το χρησιμοποιήσει για αρκετό καιρό από όταν πρωτοπεράσει την πόρτα του σπιτιού. Συνήθως, οι νέοι γονείς επιλέγουν να κρατούν την κούνια στην κρεβατοκάμαρά τους, τόσο για συναισθηματικούς όσο και για πρακτικούς λόγους –ποιος θέλει να μετακινείται από δωμάτιο σε δωμάτιο όταν το μωρό κλαίει στις τέσσερις η ώρα το πρωί; Μέχρι που μια μέρα, κοιτάζουν την κούνια και αναρωτιούνται: Μήπως έχουμε αργήσει να το μετακινήσουμε στο δωμάτιό του;

Πότε πρέπει να αρχίσει να κοιμάται στο δωμάτιό του;

Τι υποστηρίζει η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία

Δυστυχώς, οι απόψεις διίστανται. Συγκεκριμένα, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία υποστηρίζει πως το μωρό θα πρέπει να παραμένει στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τουλάχιστον κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του και ιδανικά για ολόκληρο τον πρώτο χρόνο. Η σύστασή τους αποτελεί προσπάθεια προστασίας του μωρού από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Ο κίνδυνος που διατρέχουν μειώνεται σημαντικά μετά τον έκτο μήνα της ζωής τους και σχεδόν εκμηδενίζεται με τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. Και φαίνεται πως η παρουσία των γονιών στο δωμάτιο που κοιμάται το παιδί διαδραματίζει ευεργετικό ρόλο, καθώς μπορούν να επέμβουν πιο άμεσα σε περίπτωση που κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Η έρευνα που άλλαξε τα δεδομένα

Ωστόσο, μια αμερικανική έρευνα του 2017 κατέληξε σε πολύ διαφορετικά συμπεράσματα. Σύμφωνα με αυτή, η ιδανική ηλικία για να μεταφέρετε την κούνια στο βρεφικό δωμάτιο είναι αυτή των τεσσάρων με εννέα μηνών. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως όταν τα βρέφη κοιμούνται μόνα τους στο δωμάτιό τους, απολαμβάνουν τον ύπνο για περισσότερη ώρα. Συγκεκριμένα, στην ηλικία των τεσσάρων μηνών κοιμούνται 46 λεπτά παραπάνω, με τη διαφορά να μειώνεται σταδιακά, αλλά να παρατηρείται ακόμη και στη νηπιακή ηλικία.

Τα οφέλη του επιπλέον ύπνου

Ίσως ο χρόνος που κοιμάται το μωρό σάς φαίνεται επουσιώδης ή περισσότερο ευεργετικός για εσάς παρά για εκείνο. Αυτό όμως δεν αληθεύει. Τα παιδιά που κοιμούνται περισσότερο και πιο ποιοτικά έχουν καλύτερη σωματική, γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη από τα υπόλοιπα. Και οι συνήθειες ύπνου που καθιερώνει τώρα, θα το ακολουθούν για πολλά χρόνια ακόμη!

Και τι συμβαίνει με την ασφάλειά του;

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που έφερε στο φως η συγκεκριμένη έρευνα, είναι πως ο ύπνος στο ίδιο δωμάτιο ενδέχεται όχι απλώς να μην ενισχύει την ασφάλεια του μωρού, αλλά και να το εκθέτει σε επιπλέον κινδύνους: Όταν κοιμίζουμε το μωράκι μας στην κρεβατοκάμαρά μας, φαίνεται πως είναι ευκολότερο να αγνοήσουμε πολύ βασικούς κανόνες. Ο κυριότερος από αυτούς; Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να καταλήξουμε να κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι, πρακτική που έχει συνδεθεί με την εμφάνιση του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.

Επομένως, τι πρέπει να κάνουμε;

Πρόκειται για μια απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί με βάση τις ανάγκες και τις συνήθειες της οικογένειάς σας. Ένας παράγοντας που θα πρέπει να προσμετρήσετε είναι πως η μετάβαση γίνεται πιο δύσκολη από όταν γίνει οκτώ μηνών και έπειτα. Από τότε περίπου, τα βρέφη αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πότε είναι μόνα τους σε ένα δωμάτιο και, αν δεν το έχουν συνηθίσει, κατά κανόνα δεν το απολαμβάνουν!

Ό,τι και αν επιλέξετε, είναι σημαντικό να μην κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό, αλλά και να φροντίζετε η κούνια του να μην έχει περιττά σκεπάσματα και μαλακά αντικείμενα. Μην παραβλέψετε τις δικές σας προτιμήσεις. Αν η παρουσία του μωρού στο δωμάτιο δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε ή έχει αρχίσει να βάζει σε κίνδυνο τον γάμο σας, αυτό θα επηρεάσει άμεσα και το ίδιο το βρέφος. Αντίστοιχα, αν δεν μπορείτε να ηρεμήσετε χωρίς να ακούτε την ανάσα του το βράδυ, δεν είναι κακό να καθυστερήσετε για λίγο τη μετακίνησή του!