Διευκολύνουν τη διαδικασία του μακιγιάζ και χαρίζουν επαγγελματικό αποτέλεσμα στο λουκ μας. Όμως χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση, είναι εν δυνάμει  ύπουλες εστίες μικροβίων που απειλούν την επιδερμίδα. Το ίδιο ισχύει και για τα σφουγγαράκια του μέικ απ.

Είτε τα χρησιμοποιούμε καθημερινά είτε όχι, τα πινέλα μακιγιάζ πρέπει να καθαρίζονται συχνά, ιδανικά μία φορά την εβδομάδα. Η σκόνη, το σμήγμα και τα υπολείμματα του μακιγιάζ μπορεί να προκαλέσουν ακμή, ακόμα και δερματίτιδα, εξηγούν ομόφωνα οι δερματολόγοι και οι make up artists.

Παρακάτω είναι τα βήματα για έναν απλό και γρήγορο καθαρισμό:

 

  1. Γεμίζουμε ένα μεγάλο ποτήρι ή κούπα με ζεστό νερό και διαλύουμε ελάχιστη ποσότητα από ένα απαλό σαμπουάν.
  2. Βουτάμε μέσα τα πινέλα και τα κουνάμε κυκλικά στο ποτήρι. Επειτα τα βγάζουμε και τα κουνάμε στην παλάμη ώστε να δημιουργήσουμε αφρό, και να απομακρύνουμε καλύτερα τους ρύπους.
  3. Αν χρειαστεί, ανανεώνουμε το σαπουνόνερο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα πινέλα.
  4. Ξεπλένουμε με καθαρό νερό και τα στραγγίζουμε προσεκτικά με τον δείκτη και τον αντίχειρα.
  5. Τα απλώνουμε στη σειρά σε μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

 

Εναλλακτικά αντί για σαμπουάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαπούνι πιάτων.

Πότε είναι ώρα να τα αντικαταστήσουμε;

Οι ειδικοί προτείνουν να αντικαθιστούμε τα πινέλα ανά μερικούς μήνες, αλλά είναι κάπως υπερβολικό. Τα καλής ποιότητας πινέλα μπορούν να αντέξουν πολλά χρόνια χρήσης. Αρα λοιπόν χρειάζονται αντικατάσταση όταν αρχίζουν να μαδάνε, να κολλάνε μεταξύ τους οι τρίχες και να αλλάζει το σχήμα τους.