Ο «Βενιαμίν» της οικογένειάς σας σάς έχει γεμίσει χαρά, όμως έχει δημιουργήσει και ορισμένες πρακτικές δυσκολίες. Πρώτα από όλα, σας επανέφερε σε μια εποχή που νομίζατε πως είχατε αφήσει πίσω σας. Μια εποχή γεμάτη πάνες, μεταμεσονύκτια ξυπνήματα και παιδικές ιώσεις. Τώρα που επιτέλους έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί το γιογιό του και να πηγαίνει «σχολείο», είστε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις. Πώς θα καταφέρετε να κοιμηθεί το νήπιο στην ώρα του, όταν στο σπίτι υπάρχει και ένα παιδί σχολικής ηλικίας με περισσότερα προνόμια; Και πώς θα εξασφαλίσετε ότι το «μεγάλο» παιδί σας θα κάνει την απαραίτητη ησυχία όσο επιχειρείτε να κοιμίσετε το στερνοπούλι σας – αλλά και ότι δεν θα ζηλεύει τον χρόνο που περνάτε οι δυο σας;

Βρείτε την κατάλληλη ώρα

Το νήπιο θα πρέπει να ξυπνά μόνο του το πρωί, ενώ το μεγαλύτερο παιδί τουλάχιστον να μην δυσκολεύεται να εγκαταλείψει το κρεβάτι. Η σωστή ώρα δεν είναι ίδια για όλα τα παιδιά. Δοκιμάστε να τα βάζετε για ύπνο λίγο νωρίτερα κάθε βράδυ, μέχρι να διαπιστώσετε ποια είναι η κατάλληλη στιγμή.

Προγραμματίστε αντίστροφα

Τι πρέπει να έχει κάνει το καθένα πριν κοιμηθεί; Πόση ώρα απαιτείται για το μπάνιο, το πλύσιμο των δοντιών, το παραμύθι ή την προετοιμασία της τσάντας για την επόμενη ημέρα; Κάντε μια αναλυτική λίστα, ώστε να μην αργούν να κοιμηθούν λόγω ελλιπούς οργάνωσης.

Κάντε το ευχάριστο

Πείτε στο νήπιο πως αν ξαπλώσει την ώρα που του λέτε, η μαμά ή ο μπαμπάς θα έχει το χρόνο να του διαβάσει το αγαπημένο του παραμύθι. Εξηγήστε στο μεγαλύτερο παιδί ότι αν κοιμηθεί νωρίς, την επόμενη ημέρα θα έχει καλύτερες επιδόσεις στο αγαπημένο του άθλημα.

Τηρήστε δημοκρατικές διαδικασίες

Ρωτήστε τα τι άλλο θα ήθελαν για να χαλαρώσουν πριν κοιμηθούν. Αν δεν πρόκειται για κάτι παράλογο ή βλαβερό, μη διστάσετε να το εντάξετε στο πρόγραμμά τους. Έτσι θα νιώσουν ότι έχουν κάποιο έλεγχο επί της διαδικασίας – και δεν υπάρχει παιδί που δεν απολαμβάνει αυτή την αίσθηση.

Μετατρέψτε το σε στοιχείο της διακόσμησης

Πάρτε ένα μεγάλο χαρτόνι σε διαφορετικό χρώμα για κάθε παιδί. Γράψτε τι ώρα πρέπει να ξεκινήσει το κάθε στάδιο που προηγείται του ύπνου. Δίπλα κολλήστε φωτογραφίες των παιδιών στις οποίες θα αναπαριστούν το καθένα από αυτά. Η συντριπτική πλειοψηφία των πιτσιρικιών θα απολαύσει να ποζάρει «σαν να κοιμάται», «ενώ πλένει τα δόντια του», κ.λ.π. Έτσι, θα συνδέσουν τη νέα ρουτίνα με μια διασκεδαστική διαδικασία!

Κουράστε τα

Μετά το βραδινό φαγητό, το οποίο καλό είναι να συμβαίνει την ίδια ώρα και για τα δύο – ή περισσότερα – παιδιά, ζητήστε τους να σας βοηθήσουν να αδειάσετε τον χώρο. Έπειτα παίξτε όλοι μαζί κάποιο παιχνίδι στο οποίο να μπορούν να συμμετέχουν και τα δύο και το οποίο να απαιτεί σωματική δραστηριότητα. Φροντίστε να μεσολαβεί αρκετή ώρα μεταξύ παιχνιδιού και ύπνου, ώστε να τα κουράσει αλλά να μην τα βάλει σε υπερένταση.

Απασχολήστε τα μεγάλα παιδιά

Κάποια στιγμή θα πρέπει να μείνουν μόνα τους για να εστιάσετε στην προετοιμασία του μικρού για τον ύπνο. Το ιδανικότερο σενάριο είναι και οι δύο γονείς να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, ώστε όλα να έχουν έναν γονιό στη διάθεσή τους. Όμως δυστυχώς αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Σε αυτή την περίπτωση, φροντίστε το μεγάλο ή τα μεγάλα παιδιά να ασχολούνται εκείνη την ώρα με κάποια δραστηριότητα που τα διασκεδάζει χωρίς να τα ξυπνά. Είναι πολύ σημαντικό να μην περνούν τις ώρες πριν τον ύπνο μπροστά σε οθόνες, καθώς επηρεάζουν τα επίπεδα μελατονίνης του οργανισμού τους και τα κάνουν να δυσκολεύονται να κοιμηθούν.

Κάντε τον χρόνο μαζί τους να μετρά

Κάθε βράδυ διαβάζετε ένα βιβλίο αγκαλιά με το μικρό σας. Έχετε δοκιμάσει, όμως, να κάνετε το ίδιο και με το μεγαλύτερο; Ακόμη και αν ξέρει να διαβάζει, ίσως απολαύσει την προσοχή που του δείχνετε. Μπορείτε να το εμπλέξετε σε αυτό, επιλέγοντας ο καθένας σας από έναν ήρωα του βιβλίου και διαβάζοντας παραστατικά τα χωρία που του αντιστοιχούν.