Το Φθινόπωρο είναι μια παράξενη εποχή όταν έχεις παιδιά. Μαζί με τα σχολεία αρχίζουν και οι ιώσεις, οι βροχές και τα πρώτα κρύα. Και αν, όπως συμβαίνει φέτος, ο καιρός είναι πιο ζεστός από το φυσιολογικό, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα από ό,τι συνήθως. Το πρωί, όταν ετοιμάζετε το μικρό σας για τον παιδικό σταθμό, η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή ώστε να αισθάνεστε ψύχρα ακόμη και με τη ζακέτα σας. Το μεσημέρι που επιστρέφει στο σπίτι ο ήλιος είναι καυτός και καλοκαιρινός. Και το απόγευμα, όταν πηγαίνετε βόλτες στην παιδική χαρά, όλα εξαρτώνται από το αν βρίσκεται στο φως ή στη σκιά. Πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι είναι ντυμένο τόσο καλά ώστε να μην κρυώνει αλλά και αρκετά ελαφριά ώστε να μην παραζεσταθεί;

Ο κανόνας του «συν ένα»

Αισθάνεστε ντυμένοι κατάλληλα για τη θερμοκρασία; Ωραία. Τώρα φροντίστε το μικρό σας να φοράει μια στρώση ρούχων ακόμη – για παράδειγμα ένα λεπτό φανελάκι μέσα από τη μπλούζα του.

Ζακέτα να πάρει

Μπορεί να κοροϊδεύατε αυτή τη φράση της μαμάς σας, τώρα όμως ήρθε η ώρα να την υιοθετήσετε. Οι πολλές αλλά ελαφριές στρώσεις ρούχων είναι η καλύτερη επιλογή και για αυτή την εποχή αλλά και για τους πιο κρύους μήνες.

Το σωστό φανελάκι

Όσο ο καιρός είναι ακόμη καλός, επιλέξτε ένα βαμβακερό φανελάκι μέσα από τα ρούχα του. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το δερματάκι του θα αναπνέει, ενώ παράλληλα θα απορροφά τον ιδρώτα τις ζεστές ώρες της ημέρας. Η τελευταία ιδιότητα αποτελεί πρόβλημα όταν ο υδράργυρος πέφτει ακόμη πιο χαμηλά, καθώς τότε το βαμβακερό ύφασμα αργεί να στεγνώσει. Γι’ αυτό, τους χειμερινούς μήνες προτιμήστε λεπτά φανελάκια από μαλακό μαλλί καλής ποιότητας που δεν τσιμπάει.

Στεγνό και απάνεμο

Αυτή την εποχή το μπουφάν του δεν χρειάζεται να είναι χοντρό. Είναι πολύ σημαντικό όμως να είναι αντιανεμικό και αδιάβροχο. Μπορεί ως τώρα τα σύννεφα να μην φαίνονται έτοιμα να πλησιάσουν τη χώρα μας, ωστόσο το πιθανότερο είναι να το κάνουν ξαφνικά. Και κανείς δεν θέλει η βροχή να τον πετύχει στο δρόμο μαζί με ένα νήπιο ντυμένο με κοντομάνικο.

Όταν ο καιρός κρυώσει κι άλλο

Σύντομα η καλοκαιρία θα μας αποχαιρετίσει και θα δώσει τη θέση της στο χειμώνα. Οι παραπάνω κανόνες λίγο έως πολύ εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά προστίθενται και κάποια ακόμη πράγματα που πρέπει να προσέξετε.

Εύκολα γαντάκια

Μην προσπαθήσετε να πείσετε το νήπιο να βάλει τα δαχτυλάκια του ένα – ένα στο γάντι. Δεν θα το βοηθήσει σε τίποτα και το μόνο που θα κερδίσετε είναι ατέλειωτη γκρίνια. Αντί για αυτό, πάρτε του γαντάκια με έναν χώρο για όλο το χέρι. Αν συνηθίζει να βάζει τα δάχτυλα στο στόμα του, φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας και ένα δεύτερο ζευγάρι. Τα βρεγμένα γάντια είναι χειρότερα για το κρύο από τα γυμνά χεράκια του.

Ποτέ χωρίς σκουφάκι

Χάνουμε το μεγαλύτερο μέρος της θερμοκρασίας του σώματός μας από το κεφάλι. Γι’ αυτό ένα σκουφάκι από βαμβάκι ή μαλλί είναι η καλύτερη επιλογή για να παραμένει ζεστό. Αν δεν απολαμβάνει και πολύ αυτή την ελάχιστη πίεση στο κεφάλι του, προσπαθήστε να το πείσετε επιλέγοντας έναν σκούφο με τη φιγούρα του αγαπημένου του ήρωα.