Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας οι άνδρες είχαν μακριές, περιποιημένες γενειάδες. Ήταν στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν που τα γυριστά μουστάκια και τα μυτερά μούσια αντικαταστάθηκαν από τα καθαρά, απαλά μάγουλα και τη μυρωδιά του after shave. Κατά την τελευταία δεκαετία, όμως, το μούσι έχει κάνει ένα πολύ δυναμικό come back, σε όλα τα μήκη και τις εκδοχές του. Και, δυστυχώς για εσάς, όσο και αν απολαμβάνετε την απουσία του καθημερινού ξυρίσματος από τη ζωή σας, ενδέχεται το παιδί σας να διαφωνεί.

Τα παιδιά δεν συμπαθούν τους άνδρες με μούσι

Ίσως το έχετε παρατηρήσει και εμπειρικά: Πολλά παιδιά κλαίνε στη θέα ενός άνδρα με μακριά, πυκνά γένια. Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων ήρθε να επιβεβαιώσει ότι στο ζήτημα της ανδρικής τριχοφυΐας, τα φαινόμενα δεν απατούν. Τα παιδιά δεν συμπαθούν τους άνδρες με μούσι.

Τι πιστεύουν τα νήπια για τις… τρίχες σας

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στο επιστημονικό περιοδικό Evolution and Human Behavior εξέτασε τις αντιδράσεις 470 παιδιών νηπιακής έως και εφηβικής ηλικίας. Οι επιστήμονες έδειξαν στα παιδιά ζευγάρια φωτογραφιών. Και στις δύο απεικονιζόταν ο ίδιος άνδρας, στη μία με γένια και στην άλλη ξυρισμένος. Έπειτα, τα ρώτησαν ποιος από τους δύο φαίνεται πιο δυνατός, πιο μεγάλος και πιο συμπαθητικός.

Τα παιδιά έτειναν να απαντούν ότι οι άνδρες με μούσια έμοιαζαν μεγαλύτεροι σε ηλικία και πιο δυνατοί. Ωστόσο, δεν τους συμπαθούσαν και πολύ. Ήδη πριν τη συμπλήρωση των δύο ετών, τα παιδιά προτιμούσαν τους ξυρισμένους άνδρες, πράγμα που συνεχιζόταν μέχρι την ηλικία των 13 ετών.

Η τάση αντιστρέφεται στην εφηβεία

Οι έφηβοι είχαν διαφορετική άποψη από τους μικρότερους συμμετέχοντες. Συγκεκριμένα έτειναν να δείχνουν συμπάθεια προς τα γένια και να τα κρίνουν όπως και οι ενήλικες. Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες στην υπόθεση πως η στάση των νηπίων απέναντι στα μούσια συνδέεται με το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκονται.

Πρέπει να ξυριστώ τώρα που θα γίνω μπαμπάς;

Μπορεί τα πιτσιρίκια να προτιμούν τα απαλά μάγουλα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να ξυριστείτε εν αναμονή του παιδιού σας. Βλέπετε, τα νήπια που είχαν έναν μπαμπά που απέφευγε τα ξυραφάκια, έτειναν να έχουν πιο θετική στάση απέναντι στην τριχοφυΐα του προσώπου. Επομένως, πρόκειται για μια καθαρά δική σας απόφαση που δεν πρόκειται να επηρεάσει τη σχέση σας με το παιδί σας. Απλώς, ενδέχεται τα καλοξυρισμένα μάγουλα να είναι πιο απαλά για το δερματάκι του όταν σας δίνει φιλάκια!