Δεν γίνεται να αφήσουμε το παιδί να τελειώσει το σχολείο χωρίς να ξέρει αγγλικά. Πρόκειται για μια απολύτως απαραίτητη δεξιότητα της σύγχρονης εποχής. Δεν πρέπει όμως να μάθει και μια επιπλέον γλώσσα; Η γνώση τριών γλωσσών θα του δώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα. Και τα αθλήματα; Η ομαδικότητα, η πειθαρχία αλλά και η σωματική δραστηριότητα που του προσφέρουν μπορούν να κάνουν θαύματα για την ψυχική και σωματική του υγεία. Πότε όμως θα βρει και το χρόνο να είναι απλώς… παιδί;

Το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών δεν διαμορφώνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Ξεκινά να γεμίζει σιγά – σιγά ήδη από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού (αν όχι νωρίτερα) και χρόνο με το χρόνο μεταμορφώνεται στο γνωστό σε όλους μας υπερπλήρες ωράριο. Δεν υπάρχει γονιός που να μην έχει ανησυχήσει ότι το μικρό του πιέζεται υπερβολικά. Αλλά δεν υπάρχει και γονιός που να μην διστάζει να περιορίσει τις δραστηριότητες του παιδιού του υπό τον φόβο ότι θα του στερήσει πολύτιμες γνώσεις ή κάποιο χόμπι που αγαπά. Πώς θα είστε σίγουροι ότι έχετε βρει τη σωστή ισορροπία;

Μήπως κάνει περισσότερα από ό,τι πρέπει;

Πολλά παιδιά εκφράζουν ρητά την ανάγκη τους για περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Αν φοβάστε ότι το δικό σας προσπαθεί να ανταποκριθεί αγόγγυστα σε ένα πρόγραμμα που το πιέζει υπερβολικά, οι παρακάτω ενδείξεις ενδέχεται να σας βοηθήσουν να το καταλάβετε.

Προλαβαίνει να κοιμηθεί;

Μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, τα παιδιά έχουν ανάγκη από 10 έως και 13 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Μάλιστα, αν και το κατώτατο όριο πέφτει αργότερα στις 9, αρκετά παιδιά εξακολουθούν να χρειάζονται 13 ώρες ύπνου προκειμένου να ξεκουραστούν μέχρι να συμπληρώσουν τα δώδεκά τους χρόνια. Η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει μόνο τη συμπεριφορά και τη συγκέντρωσή τους, αλλά και τη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να είστε βέβαιοι πως δεν χάνει πολύτιμη ξεκούραση στην προσπάθειά του να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του!

Παίζει αρκετά;

Όχι, οι προπονήσεις του μπάσκετ ή του καράτε δεν μετρούν ως παιχνίδι για τα παιδιά. Προκειμένου να αποσυμπιεστούν μετά από μία μέρα γεμάτη κανόνες που απαιτεί τη διαρκή συγκέντρωσή τους, έχουν απόλυτη ανάγκη από μη δομημένο χρόνο. Άλλωστε, όσο περισσότερο αναγκάζονται να διασκεδάσουν μόνα τους τον εαυτό τους, τόσο καλλιεργούν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων. Απλώς βεβαιωθείτε πως δεν καλύπτουν αυτό τον χρόνο παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια ή βλέποντας τηλεόραση.

Περνάτε ποιοτικό χρόνο ως οικογένεια;

Οι οικογενειακοί σας δεσμοί δεν γίνεται να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα για χάρη των μαθημάτων βιολιού. Τα γεύματα που τρώτε όλοι μαζί, τα επιτραπέζια στα οποία μπορείτε να συμμετέχετε όλοι, η συζήτηση για το πώς περάσατε τη μέρα σας, έχουν τεράστια σημασία για τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Επίσης καθιστούν πιθανότερο το ενδεχόμενο να στρέφεται σε εσάς για βοήθεια όταν την έχει ανάγκη, αντί να προσπαθεί να δώσει μόνο του λύσεις σε προβλήματα που το ξεπερνούν.

Μήπως έχει αγχωθεί υπερβολικά;

Συχνά το παιδικό άγχος μας φαίνεται χαριτωμένο. Στο κάτω – κάτω τι προβλήματα μπορεί να έχει ένα παιδί οκτώ χρονών; Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο αστεία. Πολλά παιδιά υποφέρουν από έντονο άγχος και στρες, όσο περίεργο και αν μας φαίνεται. Να θυμάστε πως οι δραστηριότητες όπως τα σπορ και η μουσική προορίζονται για να τα κάνουν χαρούμενα, και όχι πρωταθλητές ή σολίστες. Αν έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν απέναντι σε πράγματα που μέχρι πρόσφατα έβρισκαν διασκεδαστικά ή αν οι βαθμοί τους έχουν αρχίσει ξαφνικά να καταποντίζονται, έχει έρθει η ώρα να ελαφρύνετε το πρόγραμμά τους.