Ολοι όσοι μεγαλώνουν παιδιά γνωρίζουν ότι ύστερα από μία ημέρα έντονης σωματικής δραστηριότητας ο ύπνος έρχεται γλυκά, χωρίς «μάχες» και «αντιρρήσεις». Αυτό δεν είναι το μοναδικό θετικό της άσκησης. Τα οφέλη της γυμναστικής στην υγεία είναι πολλαπλά τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. Κυρίως όμως πρόκειται για μια θετική συνήθεια που είναι καλό να υιοθετήσει από νωρίς μια οικογένεια.

Στους ενηλίκους η σωματική άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην καρδιά, εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ύπνου, βελτιώνει την ψυχολογία, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και φυσικά χτίζει ένα καλλίγραμμο σώμα. Στα παιδιά η γυμναστική συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός υγιούς μυοσκελετικού και καρδιαγγειακού συστήματος, στη διατήρηση σωστού σωματικού βάρους, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους και στη μείωση του άγχους.

Γιατί να εντάξουμε τη γυμναστική στη ζωή των παιδιών μας;

Αν και είναι στη φύση των παιδιών να δραστηριοποιούνται έντονα μέσω του παιχνιδιού, καλύτερο είναι να εκπαιδευθούν στην έννοια της άσκησης ως μιας συνήθειας που είναι ενταγμένη απολύτως στο πρόγραμμα της οικογένειας. Ετσι τα παιδιά θα αποκτήσουν μια υγιεινή συνήθεια που θα τα ακολουθεί και στη μετέπειτα ζωή τους. Και επειδή οι γονείς αποτελούν το πιο επιδραστικό πρότυπο για τα παιδιά, τα οποία είτε συνειδητά είτε όχι αντιγράφουν τις πράξεις και υιοθετούν τον τρόπο ζωής των γονιών τους, εκείνα που βλέπουν τους δικούς τους δραστήριους και αθλητικούς είναι πολύ πιο πιθανό να κρατήσουν την άσκηση στη ζωή τους. Αυτό ίσως να αποτελέσει και το καλύτερο κίνητρο των γονιών για να εγκαταλείψουν τις δικαιολογίες του τύπου «Δεν έχω κουράγιο, το μικρό με έχει κάνει πτώμα», «Δεν προλαβαίνω, έχω πολλή δουλειά», «Αφού το πηγαίνω κολυμβητήριο και τάε κβον ντο, γιατί πρέπει να κάνω κι εγώ γυμναστική;» και να αλλάξουν συνήθειες προς το υγιεινότερο. Ακόμα κι αν το παιδί είναι βρέφος και άρα προς το παρόν δεν μπορεί να ακολουθήσει με το ποδήλατό του, βλέποντας τους γονείς του να γυμνάζονται έχει εικόνες που θα αξιοποιήσει στο μέλλον.

Γυμναστική για μεγάλους

Το πρώτο βήμα για να φτιάξουμε μια αθλητική οικογένεια είναι να πείσουμε τον εαυτό μας να ξεκινήσει να γυμνάζεται και στη συνέχεια να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια. Οι ευεργετικές επιδράσεις της σωματικής άσκησης θα μας βοηθήσουν σε αυτό. Εκτός από τη βελτίωση της σιλουέτας, η γυμναστική προσφέρει εκτόνωση και ευεξία.

Επιλέγουμε δραστηριότητα

Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είμαστε και ποια αθλητική δραστηριότητα είναι συμβατή με την προσωπικότητά μας, τα ενδιαφέροντά μας και τους στόχους μας. Για παράδειγμα, μπορεί να μην είμαστε οι τύποι του γυμναστηρίου και να προτιμούμε ένα ελαφρύ τζόγκινγκ ή γιόγκα στο σπίτι, ώστε να μπορεί να συμμετέχει με τον τρόπο του και το παιδί.

Καθιερώνουμε τη δραστηριότητα

Η οργάνωση είναι απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας. Ετσι διαλέγουμε τις ημέρες και τις ώρες που το πρόγραμμά μας είναι ελεύθερο ή που μπορούμε να το «ελευθερώσουμε» και τις αφιερώνουμε στη γυμναστική. Ακολουθώντας ένα στάνταρ πρόγραμμα, η γυμναστική θα μας γίνει συνήθεια χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Σεβόμαστε τις αντοχές του σώματός μας

Δεν πρόκειται από τη μία ημέρα στην άλλη να γίνουμε fitness models ούτε χρειάζεται κάτι τέτοιο. Φροντίζουμε λοιπόν να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο τραυματισμού. Ακούμε το σώμα μας και προσαρμόζουμε τις προπονήσεις μας στον ρυθμό που αντέχουμε.

Γυμναστική για παιδιά

Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον μία ώρα σωματική άσκηση την ημέρα. Η εκγύμναση που έχουν ανάγκη είναι αερόβια άσκηση, μυϊκή ενδυνάμωση και ενδυνάμωση οστών. Η αερόβια άσκηση μπορεί να περιλαμβάνει ποδηλασία, τζόγκινγκ, χορό, σχοινάκι, τρέξιμο, κολύμπι. Η σωματική άσκηση για μυϊκή ενδυνάμωση μπορεί να περιλαμβάνει κλασική γυμναστική, αναρρίχηση, κοιλιακούς, μονόζυγο, push ups. Δραστηριότητες για ενδυνάμωση οστών είναι χοροπήδημα, σχοινάκι, τρέξιμο, μπάσκετ, τένις. Αν προσαρμόσουμε το είδος της εκγύμνασης που είναι αναγκαίο για το παιδί, με αθλητικές δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε μαζί του, τότε αφενός θα πετύχουμε να δώσουμε το καλό παράδειγμα, αφετέρου θα περνάμε ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί.

Στην πράξη

Περπάτημα

Δεν χρειάζονται υπερβολές. Ακόμα και μισή ώρα χαλαρού περπατήματος στη γειτονιά μας μπορεί να μας κρατήσει δραστήριους. Παράλληλα, μπορούμε να παρατηρούμε και να σχολιάζουμε τα πράγματα που μας κάνουν εντύπωση γύρω μας ή να συζητάμε με το παιδί πώς περάσαμε την ημέρα μας. Ειδικά αν έχουμε σκύλο, είναι ακόμα πιο εύκολο να καθιερώσουμε τη συνήθεια της βραδινής βόλτας.

Στο σπίτι

Τι καλύτερο από το να εκμεταλλευθούμε τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε στο σπίτι για να γυμναστούμε; Στο Διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε πολλά προγράμματα γυμναστικής, κάποια εκ των οποίων είναι κατάλληλα και για παιδιά. Σίγουρα θα εντυπωσιαστούμε από την ευλυγισία του μικρού μας, κάνοντας γιόγκα στο σπίτι!

Κολυμβητήριο

Η κολύμβηση είναι η ιδανική σωματική άσκηση για το μωρό μας, αφού ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό του σύστημα, το οποίο δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη πλήρως, και ενισχύει τη μυϊκή, κινητική και ψυχική του ανάπτυξη, ενώ παράλληλα η αίσθηση του νερού το χαλαρώνει. Επιπλέον, αποτελεί έναν υπέροχο τρόπο να δεθούμε με το μωρό μας, αφού συμμετέχουμε και οι ίδιοι στα μαθήματα.

Ποδήλατο

Οσο ακόμη ο καιρός προσφέρεται, μπορούμε να πάρουμε τα ποδήλατά μας και να κάνουμε μια υπέροχη βόλτα με το παιδί μας. Η ποδηλασία εκτός από ευχάριστη και ευεργετική για το σώμα, είναι και ένας καλός τρόπος να αποσυμπιεστούμε από την ένταση.

Χορός

Μετακινούμε πιο πέρα τα έπιπλα του σαλονιού, ώστε να απελευθερώσουμε χώρο, βάζουμε τα αγαπημένα μας τραγούδια δυνατά και χορεύουμε μαζί με το παιδί. Το μικρό μας είναι ικανό να χορεύει ασταμάτητα με τις ώρες και σίγουρα θα μας φτιάξει τη διάθεση να το βλέπουμε να διασκεδάζει. n