Λίγα πράγματα ανησυχούν τους νέους γονείς όσο η πιθανότητα το μωράκι τους να αρρωστήσει. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, χάρη στη σύγχρονη ιατρική και τη φροντίδα μας, τα μικρά μας καταφέρνουν να αναρρώσουν χωρίς δυσάρεστες συνέπειες, η εικόνα ενός άρρωστου βρέφους είναι πάντα πολύ δύσκολη για τους γονείς. Εξάλλου, ακόμη και αν στο τέλος όλα πάνε καλά, γιατί να υποβληθεί σε όλη αυτή την ταλαιπωρία; Ευτυχώς δεν χρειάζονται παρά ελάχιστα βασικά μέτρα… ασφαλείας προκειμένου τα μωράκια μας να παραμείνουν υγιή σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι παρακάτω εννιά συμβουλές, για παράδειγμα, μπορούν να κάνουν θαύματα!

Πώς θα προστατεύσετε το μωρό από τη γρίπη

Επενδύστε στα καθαρά χέρια

Ναι, είναι η εκατομμυριοστή φορά που το ακούτε, αλλά είναι πράγματι το πιο ουσιαστικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Τα χέρια μας μπορούν να γίνουν όχημα για τα αμέτρητα μικρόβια που συναντάμε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το γραφείο, τα μαγαζιά. Φροντίστε να τα πλένετε όσο πιο συχνά μπορείτε και, αν έχετε μεγαλύτερα παιδάκια, βεβαιωθείτε ότι το κάνουν και εκείνα.

Επιλέξτε σωστούς προορισμούς

Το μωρό δεν χρειάζεται να σας κλείσει στο σπίτι, όμως το να το παίρνετε παντού μαζί σας ίσως δεν είναι και η καλύτερη ιδέα. Τα πολυσύχναστα μέρη, όπως τα εμπορικά κέντρα, είναι γεμάτα μικροοργανισμούς που πολύ θα ήθελαν να βρουν μια θέση στον οργανισμό του μικρού σας. Επομένως, όταν έχετε όρεξη για βόλτα στα μαγαζιά, αφήστε το στην γιαγιά και τον παππού!

Φορέστε το

Εντάξει, όσο και να προσπαθείτε, δεν μπορείτε να κλείσετε το μικρούλι σας σε γυάλα. Όταν πρέπει να σας ακολουθήσει σε ένα ελαφρώς ακατάλληλο μέρος, ο μάρσιπος είναι η καλύτερη λύση. Από τη μία πλευρά, το σώμα σας θα λειτουργεί σαν φραγμός που δεν θα του επιτρέπει να έρχεται σε επαφή με βρώμικες επιφάνειες. Και από την άλλη, οι περαστικοί δεν θα μπορούν να του τσιμπήσουν το μαγουλάκι για να σας… ενημερώσουν ότι είναι πολύ χαριτωμένο!

Γίνετε υποχόνδριοι

Τα αντιβακτηριακά μαντηλάκια και το αντισηπτικό είναι φίλοι σας. Όταν δεν έχετε πρόσβαση σε βρύση και σαπούνι, μπορούν να σας βοηθήσουν να απολυμάνετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε το δερματάκι του. Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό, όμως κανείς δεν σας σταματά από το να χρησιμοποιήσετε ένα μαντηλάκι σε επιφάνειες που αγγίζει πολύς κόσμος, όπως για παράδειγμα στο καρότσι του σούπερ μάρκετ.

Μπείτε σε καραντίνα

Όλοι θέλουν να γνωρίσουν το νέο μέλος της οικογένειάς σας – και έχουν απόλυτο δίκιο, σίγουρα αξίζει να το γνωρίσει κανείς. Όμως θα πρέπει να τηρούν ορισμένους κανόνες. Δεν θα τους ζητήσετε αναλυτικές εξετάσεις αίματος για να περάσουν το κατώφλι σας, όμως δεν είναι παράλογο να απαιτήσετε να μην έχουν (έστω και ελαφρά) συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος.

Αν μπορείτε, θηλάστε

Όπως ήδη ξέρετε, ο θηλασμός είναι ο καλύτερος τρόπος ενίσχυσης του ανοσοποιητικού του μωρού σας. Φυσικά, αν για τον οποιονδήποτε λόγο έχετε επιλέξει ή αναγκαστεί να μην θηλάσετε, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εκτεθειμένο. Απλώς βεβαιωθείτε ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, παίρνοντας τη συμβουλή του παιδιάτρου για το κατάλληλο βρεφικό γάλα.

Βεβαιωθείτε πως έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια

Σε αντίθεση με τα κρυολογήματα, οι παιδικές ασθένειες και η γρίπη μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες. Βεβαιωθείτε πως έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια για την ηλικία του και ρωτήστε τον παιδίατρο αν πρέπει να κάνει και το εμβόλιο της γρίπης. Σε περίπτωση που είναι ακόμη πολύ μικρό, ο δικός σας εμβολιασμός ίσως καταφέρει να δημιουργήσει μια «ασπίδα», κρατώντας τη γρίπη μακριά από το σπίτι σας.

Τηρήστε το σαβουάρ βιβρ

Όσο συχνά και αν πλένετε τα χέρια σας, τα μικρόβια θα βρίσκουν και πάλι τον δρόμο για αυτά. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να τα κρατάτε μακριά από τους βλεννογόνους του σώματός σας, δηλαδή από τα μάτια, τη μύτη και τα αυτιά. Μπορεί εσείς να τηρείτε αυτούς τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς, αν όμως συγκατοικείτε με ένα νήπιο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κάνει και εκείνο.