Διπλή κατάρα: Πώς σχετίζονται τα καρδιακά νοσήματα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Νέα έρευνα αποκάλυψε ανησυχητικά στοιχεία για τους πάσχοντες από καρδιακά νοσήματα
13 Νοεμβρίου 2019 | 09:00

Αυτοί που έχουν επιβιώσει από καρδιακή προσβολή ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν ποτέ κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα, σύμφωνα με μελέτη που θα παρουσιαστεί στο φετινό ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης που θα διεξαχθεί το 16 -18 Νοεμβρίου στη Φιλαδέλφεια.

Πρόληψη καρδιακών νοσημάτων και καρκίνου

«Είναι διπλή κατάρα. Τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος είναι τα δύο βασικά αίτια θανάτου στις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή αναγνωρίζουμε ότι συνδέονται πολύ στενά.

Αυτό εξηγεί γιατί οι γιατροί πρέπει να προσπαθούν τόσο πολύ να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όχι μόνο για την πρόληψη καρδιακών νοσημάτων αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου την ίδια στιγμή» δήλωσε η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης Έμιλι Λο, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στην Βοστόνη.

Στην έρευνα συμμετείχαν 12.712 άτομα, από τα οποία κανείς δεν είχε καρκίνο ούτε κάποιο καρδιακό νόσημα στην αρχή της μελέτης.

Αυξημένος κίνδυνος καρδιάς, αυξημένος κίνδυνος καρκίνου

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Στα 15 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα καταγράφηκαν 1.670 περιστατικά καρκίνου (19% γαστρεντερικού, 18% μαστού, 16% προστάτη, 11% πνεύμονα). Οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (όπως ηλικία, υπέρταση, φύλο, κάπνισμα) συνδέθηκαν και με τον καρκίνο.

Αυτοί που είχαν για 10 χρόνια 20% μεγαλύτερο κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιοπάθειας είχαν επίσης πιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από αυτούς που είχαν 5% κίνδυνο για αθηροσκληρωτική καρδιοπάθεια.

Παράλληλα εκείνοι που είχαν αναπτύξει καρδιαγγειακές νόσους ήταν επτά φορές πιθανότερο να παρουσιάσουν καρκίνο. Επίσης τα υψηλά επίπεδα BNP (βιοδείκτης καρδιακής ανεπάρκειας) κινδύνευαν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο από αυτόν με χαμηλά επίπεδα.

Πρώτη φορά υποδεικνύεται η εν λόγω σύνδεση

Η Τόσι Μ. Οκβόζα, αναπληρώτρια καθηγήτρια καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Rush του Σικάγο,υπογράμμισε ότι αυτή είναι η πρώτη έρευνα που έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του βιοδείκτη BNP και της εμφάνισης καρκίνου. Μέχρι τώρα ο βιοδείκτης αυτό χρησιμοποιείτο για να καθοριστεί αν καρκινοπαθείς είχαν εμφανίσει καρδιακή ανεπάρκεια λόγω της χημειοθεραπείας.

Η Λο τόνισε ότι η ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές ασθένειες μοιράζονται πολλούς κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

«Το επόμενο βήμα είναι να εντοπιστούν οι βιολογικοί μηχανισμοί αυτή της σύνδεσης» δήλωσε η ίδια.

Πηγή: American Heart Association & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόσφατα Άρθρα
Καιρός: Καλοκαιρινό το σκηνικό τις επόμενες μέρες 4 Μαΐου 2026, 14:11
Τι καιρό θα έχει την Πρωτομαγιά; 30 Απριλίου 2026, 14:52
Θρήνος στην Ηλεία για τον 13χρονο που σκοτώθηκε με πατίνι 30 Απριλίου 2026, 08:38
Μαγνησία: Αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν άντεχε τον χαμό της κόρης της – Την εντόπισε ο γιος της 29 Απριλίου 2026, 11:13
Πειραματικά σχολεία: Σήμερα η κλήρωση – Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις στα Πρότυπα 24 Απριλίου 2026, 12:37
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρή βρέθηκε η 43χρονη με τραύμα από πυροβολισμό 22 Απριλίου 2026, 18:21
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Τη Δευτέρα ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν 22 Απριλίου 2026, 17:12
Ηράκλειο: Αγωνία για την εξαφάνιση 43χρονης μητέρας 21 Απριλίου 2026, 12:04
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την 13χρονη που έπεσε από μπαλκόνι σχολείου στο Χαϊδάρι 21 Απριλίου 2026, 08:26
Χαϊδάρι: 13χρονη έπεσε από μπαλκόνι σχολείου 20 Απριλίου 2026, 15:57
Δημογραφικό: Πόσοι θα είναι οι Έλληνες το 2100; Οι ανασταλτικοί παράγοντες για την απόκτηση παιδιών 20 Απριλίου 2026, 08:45
Λιοσίων: Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις η 16χρονη που παρασύρθηκε – Ξεσπά η μητέρα της 20 Απριλίου 2026, 08:33
EΕ: «Κολλημένοι» με τα social media οι έφηβοι; 19 Απριλίου 2026, 14:18
Από το Ψυχικό η 17χρονη που βρέθηκε νεκρή στη Διώρυγα – Την αναζητούσαν οι γονείς της 17 Απριλίου 2026, 18:45
Κενά στις εφαρμογές επαλήθευσης ηλικίας – «Χάκαραν» μέσα σε δύο λεπτά την πλατφόρμα της ΕΕ 17 Απριλίου 2026, 18:38
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version