Φαίνεται αδιανόητο. Τα παιδιά μας δεν φοβούνται να πεταχτούν τρέχοντας στη μέση του δρόμου. Προσπαθούν να ισορροπήσουν στα πιο απίθανα μέρη χωρίς να δαπανήσουν ούτε ένα δευτερόλεπτο σκέψης. Δεν διστάζουν να αφήσουν το χέρι μας σε άγνωστα, πολυσύχναστα μέρη και να χαθούν μέσα στο πλήθος. Όμως και μόνο η θέα του νυχοκόπτη αρκεί για να τα τρομοκρατήσει! Αν και το δικό σας πιτσιρίκι ανήκει σε αυτή την κατηγορία, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τα παρακάτω tips που υπόσχονται να κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα.

Πώς θα του κόψετε τα νύχια χωρίς δράματα

Αλλάξτε μέθοδο

Φοβάται τον νυχοκόπτη; Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα ψαλιδάκι νυχιών. Για μικρότερα παιδιά και μικρότερα νύχια, μια λίμα μπορεί να είναι υπεραρκετή – και σίγουρα λιγότερο τρομακτική.

Αφήστε την κατάσταση στα χέρια του

Αν το παιδάκι σας είναι αρκετά μεγάλο για κάτι τέτοιο, δώστε του τον νυχοκόπτη και ωθήστε το να προσπαθήσει μόνο του. Αν είναι ακόμη μικρούλι, δώστε του μια λίμα, ώστε να μην μπορεί να τραυματιστεί.

Δωροδοκήστε το

Δεν είναι η πλέον παιδαγωγικά ορθή μέθοδος, όμως είναι σίγουρα αποτελεσματική. Φροντίστε να μην γίνεστε υπερβολικοί. Πείτε του: «Δεν πρόκειται να πονέσεις. Αν κάνεις πέντε λεπτάκια υπομονή, μετά θα έχεις λίγο χρόνο να παίξεις με το κινητό μου πριν το μπάνιο». Έτσι, όταν πειστεί ότι δεν διατρέχει κάποιον κίνδυνο, ενδέχεται να αρχίσει να συνεργάζεται χωρίς διαπραγματεύσεις.

Πείτε του την αλήθεια

Γιατί πρέπει να κόψει τα νύχια του; Για να μην γρατσουνιστεί, για να μην μακρύνουν πολύ και σπάσουν και για να μην συλλέξουν μικρόβια που θα το κάνουν να αρρωστήσει. Τρία σενάρια, δηλαδή, πολύ πιο επώδυνα από το κόψιμο των νυχιών. Αν του τα εξηγήσετε, ίσως αποφασίσει ότι αξίζει να… πάρει το ρίσκο και να σας αφήσει να του κάνετε το μανικιούρ του.

Δείξτε του πώς γίνεται

Έχετε κόψει ποτέ τα δικά σας νύχια μπροστά του; Αν σας δει να το κάνετε, δεν αποκλείεται να καταλάβει πως δεν έχει κάτι να φοβηθεί.

Κάντε διαλείμματα

Δεν χρειάζεται να κόψετε και τα δέκα (ή είκοσι) νύχια του ταυτόχρονα. Κόψτε δύο, αφήστε το να πάρει μια ανάσα και συνεχίστε λίγο αργότερα. Ίσως σας μοιάζει με χάσιμο χρόνου, όμως αυτό που φαίνεται απλούστατο σε εσάς είναι μια έντονη εμπειρία για το παιδί σας.

Φανείτε ύπουλοι

Αν το μικρό σας κοιμάται βαριά – αλλά πολύ βαριά – ίσως μπορείτε να του κάνετε το μανικιούρ του κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Σίγουρα δεν θα ενθουσιαστεί αν ξυπνήσει και σας δει με τον νυχοκόπτη στο χέρι, όμως αν συνεχίσει να ονειρεύεται όλα θα γίνουν πιο εύκολα από ποτέ.