Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους μας. Είναι το τέλος μιας δύσκολης μέρας και είστε έτοιμη να χαλαρώσετε και να απολαύσετε ένα υγιεινό δείπνο. Αντ’ αυτού, «λυγίζετε» και κάνετε τεράστια διατροφικά λάθη που όχι μόνο δε σας βοηθούν να χάσετε βάρος, αλλά αντιθέτως σας προσθέτουν κιλά. Τα λάθη που κάνουμε στο δείπνο είναι κοινά, αλλά είναι επίσης εύκολο να αποφευχθούν.

Λάθος #1 – Προσθέτετε θερμίδες σε υγιεινά τρόφιμα

Ποιο είναι το νόημα στο να προετοιμάζετε υγιεινά πιάτα, όπως λαχανικά στον ατμό, μόνο και μόνο για να τα φορτώσετε με περιττές θερμίδες με τη μορφή βουτύρου; Σίγουρα, εξακολουθείτε να παίρνετε τα ίδια θρεπτικά συστατικά από τα λαχανικά, αλλά δε διευκολύνετε έτσι την απώλεια βάρους. Η υγιεινή σας σαλάτα παύει να είναι τόσο υγιεινή όταν την καλύπτετε με ένα κρεμώδες dressing.

Σταματήστε, λοιπόν, να χρησιμοποιείτε dressing του εμπορίου, βούτυρο και μαγιονέζα και θα εξοικονομήσετε εκατοντάδες θερμίδες. Ίσως ακόμη να διαπιστώσετε ότι προτιμάτε τη γεύση των φρέσκων λαχανικών χωρίς τα πρόσθετα υλικά.

Συμβουλή: Αν απλά δεν μπορείτε να ανεχτείτε τη γεύση των λαχανικών, χρησιμοποιήστε βότανα, μπαχαρικά και λίγη μουστάρδα για να προσθέσετε γεύση.

Λάθος #2 – Καθαρίζετε το πιάτο σας

Η μαμά σας σάς το έμαθε αυτό, σωστά; Ήρθε η ώρα να αφήσετε πίσω σας αυτή τη νοοτροπία, αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναγκαστείτε να αδειάσετε το πιάτο σας εάν η κοιλιά σας λέει να σταματήσετε. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς αισθάνεστε και όχι στο πόσο φαγητό έχει μείνει.

Μην ξεχνάτε ότι χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να πάρει σήμα ο εγκέφαλός σας ότι χορτάσατε. Έτσι, πρέπει να τρώτε αργά, ώστε να ξέρετε πότε πρέπει να σταματήσετε. Και μην αισθάνεστε άσχημα που αφήσατε φαγητό στο πιάτο σας. Απλά αποθηκεύστε το για αργότερα.

Συμβουλή: Προτού γεμίσετε δεύτερο πιάτο φαγητού, πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Η δίψα μπορεί εύκολα να μπερδευτεί με την πείνα. Επίσης, κατεβάστε για λίγο το πιρούνι σας ανάμεσα στις μπουκιές. Είναι ένας έξυπνος τρόπος για να επιβραδύνετε τη διαδικασία του φαγητού.

Λάθος #3 – Δεν τρώτε ορεκτικό

Σκεφτήκατε ότι έπρεπε να κόψετε τα ορεκτικά για να χάσετε βάρος, έτσι δεν είναι; Σκεφτείτε ξανά γιατί ξεκινώντας το δείπνο σας με μια σαλάτα ή ένα μπολ σούπας θα καταλήξετε να τρώτε λιγότερο κατά τη διάρκεια του γεύματός σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν έχετε μείνει νηστική για περισσότερες από τέσσερις ή πέντε ώρες. Όταν μένετε νηστική για αρκετές ώρες,  είναι πολύ πιθανό να οδηγηθείτε στην υπερφαγία.

Μην περιοριστείτε στο απλό μαρούλι. Εφοδιαστείτε άφθονα λαχανικά, τα οποία περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε την πείνα σας.

Συμβουλή: Για έξτρα γεύση, θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, μπορείτε να προσθέσετε φρούτα στη σαλάτα σας. Το ρόδι και το πράσινο μήλο μπορούν να αναβαθμίσουν ακόμη και την πιο ταπεινή σαλάτα.

Λάθος #4 – Αποφεύγετε τα «καλά» λιπαρά

Η κατανάλωση ενός γεύματος που δεν έχει λίπος, αναπόφευκτα θα σας αφήσει πεινασμένη. Θυμηθείτε, το λίπος δεν είναι ο εχθρός της σιλουέτας σας. Απλά επιλέγετε σοφά τα λίπη σας και ενσωματώστε τα ως μέρος μιας ισορροπημένης, θρεπτικής διατροφής.

Συμβουλή: Ποια είναι λοιπόν τα «καλά» λιπαρά που πρέπει να επιλέγετε; Τα μονοακόρεστα λιπαρά (που εντοπίζονται στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο και το ταχίνι) και τα πολυακόρεστα λιπαρά (που βρίσκονται στα καρύδια, τη σόγια και τα λιπαρά ψάρια) έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL).

Λάθος #5 – Τρώτε κοτόπουλο κάθε βράδυ

Το κοτόπουλο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η οποία είναι πολύ ευπροσάρμοστη. Ωστόσο, καταντάει βαρετό μετά από μερικές δεκάδες δείπνα. Το να τρώτε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά μπορεί πραγματικά να σας δημιουργήσει ένα αίσθημα μονοτονίας. Ανανεώστε το μενού σας επιλέγοντας τόνο, σολομό, στήθος γαλοπούλας ή λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνες.

Συμβουλή: Το κοτόπουλο δεν είναι η μοναδική πηγή πρωτεΐνών.  Το αυγό, το τυρί cottage, η κινόα, η βρώμη, το μπρόκολο και τα μανιτάρια είναι μερικές από τις τροφές που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο δείπνο σας ώστε να προσλάβετε πρωτεΐνη.