Περιστασιακή αιμορραγία των ούλων μπορεί να προκληθεί με το βούρτσισμα των δοντιών. Όταν όμως δεν έχει σχέση με την οδοντόβουρτσα αλλά με κάποια μόλυνση τότε τα πράγματα αλλάζουν και μπορεί να αδηγήσουν σε προβλήματα στοματικής υγείας ακόμη πιο σοβαρά.

Ουλίτιδα-Περιοδοντίτιδα

Η ουλίτιδα αναπτύσσεται όταν δεν καθαρίζεται η πλάκα για αρκετό καιρό. Σταδιακά συσσωρεύεται στα ούλα με αποτέλεσμα αυτά να ματώνουν. Η πλάκα είναι το σύνολο των βακτηρίων από τις τροφές που κολλάνε στα δόντια κάνοντας μία κρούστα. Αν όμως δε γίνεται η σωστή περιποίηση των δοντιών (βούρτσισμα, νήμα κλπ) τότε μπορεί το πρόβλημα να επιδεινωθεί. Με τον καιρό δημιουργείται πέτρα.

Συνήθως τα ούλα πρήζονται, πονάνε και ματώνουν πάρα πολύ εύκολα. Όταν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί τότε εκδηλώνεται η περιοδοντική νόσος (περιοδοντίτιδα) που στην ουσία καταστρέφει τη σύνδεση των ούλων με τα δόντια. Αν δε θεραπευτεί τότε προκαλείται χαλάρωση και πτώση των δοντιών.

Έλλειψη βιταμινών και Ορμόνες

Συνήθως όταν υπάρχει έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης C και Κ προκαλείται κακή στοματική υγιεινή με αποτέλεσμα τα ούλα να είναι υπερευαίσθητα. Μπορεί να ματώσουν ακόμα και με ένα  απαλό βούρτσισμα. Καλό θα είναι να γίνονται εξετάσεις για αυτές τις βιταμίνες.

Αν υπάρχει έλλειψη μπορεί να καλυφθεί από συμπληρώματα ή τροφές. Τέτοιες είναι το μπρόκολο, οι πιπεριές, το πορτοκάλι, οι ντομάτες κλπ. Για τη βιταμίνη Κ μπορεί κάποιος να τρώει λάχανο, σόγια, κάρδαμο, ελαιόλαδο, σπανάκι κλπ.

Έχει παρατηρηθεί επίσης πώς σε αρκετές γυναίκες που είναι έγκυος, τα ούλα είναι πιο ευαίσθητα. Το ίδιο και στα άτομα που λαμβάνουν ορμόνες, για λόγους εξισορρόπησης. Γενικότερα οι ορμονικές μεταβολές επηρεάζουν και πολλά άλλα σημεία του σώματος πέραν των ούλων.

Παρέμβαση

Θα πρέπει να γίνεται η κατάλληλη θεραπεία σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις. Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο για επαγγελματικό καθαρισμό και για έναν απλό έλεγχο μπορεί να είναι «σωτήριες» για τη στοματική υγεία. Τα δόντια επίσης πρέπει να βουρτσίζονται 1 με 2 φορές την ημέρα. Απαραίτητη είναι η χρήση οδοντικού νήματος και ειδικών στοματικών διαλυμάτων.