Η αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα σημαντικότερα θεμέλια που μπορεί να βοηθήσει το παιδί καθ’όλη την πορεία της ζωής του.

Αποτελεί έννοια – κλειδί για την υγεία και την ευημερία του παιδιού, όπως και για την κοινωνική, πνευματική και συναισθηματική του υγεία, καθώς διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειρίζεται τα ατυχή περιστατικά, τις προκλήσεις αλλά και την πίεση.

Πρότυπο αγάπης

Είναι δεδομένο ότι αγαπάτε το παιδί σας όσο τίποτα άλλο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το δείχνετε κάθε ημέρα, αφού πολλές φορές η καθημερινότητα τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και εσείς μαζί της. Μην ξεχνάτε να του το λέτε καθημερινά και να το αγκαλιάζετε για να το αισθάνεται έμπρακτα αλλά και να το ακούει. Η αγάπη αυτή θα αποτελέσει την βάση για υγιείς και σωστές σχέσεις, καθώς λειτουργεί ως παράδειγμα και πρότυπο για το τι πρέπει να αναζητήσει στις επιλογές του μετέπειτα.

Διασκεδάστε μαζί του

Παίξτε μαζί του, βγείτε βόλτα, ζωγραφίστε και κάντε οποιαδήποτε δραστηριότητα, με την οποία μπορείτε να διασκεδάσετε μαζί με το παιδί. Όταν περνάτε χρόνο μαζί του, αποδεικνύεται έμπρακτα ότι αποζητάτε την παρέα του, πράγμα που το γεμίζει με ασφάλεια και του τονώνει το ηθικό. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει να εκτιμά και να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του ενώ καταλαβαίνει από νωρίς ότι είναι ένα ευχάριστο άτομο. Μετέπειτα θα μπορεί να διαμορφώσει ευκολότερα κοινωνικούς δεσμούς, δίχως να νιώθει άγχος ή πίεση.

Δώστε του ευθύνες

Ξεκινήστε με μικρά πράγματα, ανάλογα με την ηλικία του και αναθέστε του δουλειές μέσα στο σπίτι, καθώς αυτή η διαδικασία όχι μόνο βοηθά εσάς αλλά κυρίως δίνει μία αίσθηση σκοπού και ολοκλήρωσης στο παιδί. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρει τόσο καλά όσο περιμένατε, επαινέστε το για την προσπάθειά του και διαβεβαιώστε το ότι με την πάροδο του χρόνου θα γίνεται ολοένα και καλύτερο σε οτιδήποτε και αν κάνει.

Αφήστε το ανεξάρτητο

Είναι σημαντικό ως γονείς να επιτρέπετε στα παιδιά να αυτονομηθούν, αφήνοντάς τα να λειτουργήσουν αυτόνομα σε μικρά καθημερινά πράγματα, όπως το να οργανώσουν τις εργασίες και το διάβασμά τους. Μπορεί να παίρνει σε εσάς λίγο χρόνο παραπάνω αλλά αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να μάθει να λειτουργεί αυτόνομα, μεθοδικά και με οργάνωση.

Ποτέ μην το προσβάλλετε

Ακόμα και αν το παιδί σας κάνει κάτι που θα σας βγάλει έξω από τα ρούχα σας, προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι για να μπορείτε να συζητήσετε. Παράλληλα, μην ξεχνάτε να διαχωρίζετε την συμπεριφορά από το παιδί, αφού μία κακή συμπεριφορά δεν ισοδυναμεί με ένα «κακό» παιδί, οπότε δεν του αξίζει μία μεταχείριση γεμάτη προσβολές και αρνητικά σχόλια. Στην περίπτωση όπου παραφερθεί μην του φωνάξετε αλλά αφαιρέστε εντελώς τις συναισθηματικές αντιδράσεις από την συζήτηση, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που βασίζονται σε φυσικές και λογικές συνέπειες. Έτσι θα μάθει από το λάθος του, δίχως αρνητικά συναισθήματα και στεναχώρια.