Ζευγάρι λεσβιών στη Βρετανία έφερε στον κόσμο ένα μωρό το οποίο πέρασε τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης ως ωάριο και από τις δύο μήτρες των δύο γυναικών.

Καινούργια μέθοδος

Η 28χρονη Τζασμίν Φράνσις – Σμιθ, γέννησε πριν δύο μήνες σε νοσοκομείο του Έσεξ τον Ότις, χρησιμοποιώντας ωάριο που προερχόταν από τη σύζυγό της, Ντόνα. Μέχρι τώρα, η διαδικασία μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω τεχνητής επώασης του ωαρίου πριν από τη μεταφορά του εμβρύου στη μήτρα.

Όμως, η Τζασμίν και η Ντόνα χρησιμοποίησαν μία καινούργια μέθοδο που περιλαμβάνει τη γονιμοποίηση του ωαρίου σε εργαστήριο, την επώασή του για μία μέρα σε μία από τις δύο μήτρες και τη μεταφορά του στην άλλη μήτρα για το υπόλοιπο της κύησης και μέχρι τη γέννα.

 

Έτσι, η Ντόνα κυοφόρησε το έμβρυο για τις πρώτες 18 ώρες και στη συνέχεια το μετέφερε στη Τζασμίν. Το ζευγάρι χρησιμοποίησε δωρητή σπέρματος, όμως είναι άγνωστο αν γνωρίζουν τον δότη ή όχι.

Εκπρόσωπος της κλινικής γυναικών του Λονδίνου, ανέφερε ότι αυτή η διαδικασία όχι μόνο επιτρέπει και στις δύο μητέρες να έχουν «πρακτική και συναισθηματική εμπλοκή στην εγκυμοσύνη, αλλά παρέχει στο έμβρυο και σημαντικά θρεπτικά συστατικά σε ένα φυσικό, μητρικό περιβάλλον».