Σας είχαν προειδοποιήσει πως οι πρώτοι μήνες με το μωρό δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Όμως κανείς δεν μπορούσε να σας προετοιμάσει πραγματικά για την εξάντληση που νιώθετε μετά τους πρώτους μήνες αϋπνίας. Αν οι προσπάθειές σας να το βοηθήσετε να κοιμηθεί για όλη τη διάρκεια της νύχτας έχουν πέσει στο κενό, ίσως τα παρακάτω τρικ δώσουν τη λύση.

8 τρικ για να κοιμηθεί επιτέλους το νεογέννητο

Κλείστε τις οθόνες

Δεν αναφερόμαστε μόνο στην τηλεόραση – με την οποία δεν είναι ανάγκη να έρχεται σε επαφή έτσι κι αλλιώς. Φροντίστε το δωμάτιό του να μην έχει ίχνος οθονών ή μπλε φωτός, καθώς ενδέχεται να διαταράσσουν τον ύπνο του.

Επενδύστε στο σκοτάδι

Και όταν λέμε σκοτάδι, εννοούμε απόλυτο. Προμηθευτείτε με κουρτίνες που μπλοκάρουν πλήρως το φως και βεβαιωθείτε πως καλύπτουν εντελώς τα παράθυρα του δωματίου του. Βεβαιωθείτε πως οι ηλεκτρικές συσκευές εντός του βρεφικού δωματίου δεν εκπέμπουν ίχνος φωτός.

Κάντε το να βαρεθεί

Τα μωρά έχουν ανάγκη από ρουτίνα. Όσο πιο προβλέψιμη είναι η μέρα τους, ειδικά σε σχέση με τις ώρες κατά τις οποίες κοιμούνται, τόσο πιθανότερο είναι ο ύπνος τους να διαρκέσει περισσότερο.

Κρατήστε το δωμάτιο δροσερό

Οι περισσότεροι γονείς φοβούνται ότι το μωράκι τους θα κρυώσει, με αποτέλεσμα να μετατρέπουν το βρεφικό δωμάτιο σε «φούρνο». Ωστόσο, ίσως αυτό να φταίει που το μικρό σας δεν καταφέρνει να κοιμηθεί. Φροντίστε το δωμάτιο να είναι δροσερό (περίπου στους 20 βαθμούς) και εξασφαλίστε ότι δεν θα κρυώσει φορώντας του έναν υπνόσακο. Αν τα μαγουλάκια του κοκκινίζουν ή το πίσω μέρος του λαιμού του είναι πολύ ζεστό – και φυσικά αν ιδρώνει πολύ ενώ κοιμάται – σημαίνει ότι πρέπει να κατεβάσετε λίγο τον θερμοστάτη.

Βάψτε λευκό… τον θόρυβο

Οι συσκευές λευκού θορύβου βοηθούν πολλά μωράκια να απολαύσουν τον ύπνο τους. Από τη μία πλευρά μπλοκάρουν τον ήχο της τηλεόρασης ή της συζήτησής σας με τον σύντροφό σας και από την άλλη μιμούνται τους ήχους που ακούνε τα μωράκια όταν ακόμη βρίσκονται στη μήτρα. Έτσι, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης.

Αυξήστε τη σιέστα

Πολλοί γονείς πιστεύουν πως αν κρατήσουν ξύπνιο το νεογέννητο για περισσότερες ώρες, θα βελτιώσουν τις πιθανότητες να διαρκέσει περισσότερο και ο ύπνος του. Ωστόσο, ένα εξαντλημένο μωράκι συνήθως δυσκολεύεται περισσότερο να κοιμηθεί.

Δώστε σημασία στις ενδείξεις

Όλα τα νεογέννητα εκφράζουν την κούρασή τους μέσα από τις κινήσεις ή τους ήχους που κάνουν. Δυστυχώς, τα σημάδια δεν είναι τα ίδια για όλα τα μωρά. Αν όμως παρατηρήσετε προσεκτικά, είναι βέβαιο πως θα βρείτε τι ευθύνεται για τις δυσκολίες του δικού σας.

Κάντε υπομονή

Το ξέρουμε, είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να ακούσετε. Όμως σύντομα το μικρό σας θα καταφέρνει να κοιμηθεί για περισσότερες ώρες και το μόνο που θα μένει από αυτή την… σκοτεινή περίοδο, θα είναι οι (απροσδόκητα όμορφες) αναμνήσεις σας.